Vitamina care reduce rezistența la insulină

Insulina este un hormon care este excretat de pancreas. Una dintre funcțiile sale principale este de a permite glucozei să intre în celule pentru a fi folosită ca energie. Ea poate face acest lucru perfect atunci când nivelul glicemiei rămâne permanent stabil.

Cu toate acestea, atunci când se abuzează de alimente sau produse cu zahăr, nivelul glicemiei începe să crească necontrolat. Acest lucru îngreunează funcția insulinei, ceea ce duce la ceea ce este cunoscut clinic sub numele de rezistență la insulină.

Atunci când apare rezistența la insulină, glucoza nu poate intra în celule pentru ca organismul să o folosească drept energie. Acest lucru face ca zahărul sau glucoza să se acumuleze în fluxul sanguin. Consecința acestui lucru este bine cunoscută, o boală metabolică cronică, cum ar fi diabetul.

„Diabetul este o boală cronică (pe termen lung) care afectează modul în care organismul tău transformă alimentele în energie. Organismul dumneavoastră descompune cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumați în zahăr (numit și glucoză) și îl eliberează în fluxul sanguin. Pancreasul produce un hormon numit insulină, care acționează ca o cheie care permite zahărului din sânge să intre în celulele organismului pentru a fi folosit ca energie”, explică Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor.

„În cazul diabetului, organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau nu poate utiliza în mod corespunzător insulina pe care o produce. Atunci când nu există suficientă insulină sau când celulele nu mai răspund la insulină, rămâne prea mult zahăr în sânge și, în timp, acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi”, adaugă aceștia.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Rezistența la insulină trebuie evitată cu orice preț

Pentru a evita apariția unei boli atât de grave precum diabetul, rezistența la insulină trebuie evitată cu orice preț, iar acest lucru se poate face prin menținerea unei diete sănătoase și sărace în zaharuri.

În acest sens, merită subliniat faptul că există o vitamină care are capacitatea de a reduce riscul de a ajunge la o stare precum rezistența la insulină. Aceasta este vitamina D sau vitamina soarelui, așa cum mai este cunoscută.

„După cum au arătat cercetările, un deficit al acestei vitamine duce la un risc crescut de rezistență la insulină – adică la incapacitatea organelor și țesuturilor de a utiliza corect insulina – și, prin urmare, la niveluri ridicate de glucoză în sânge – sau, cu alte cuvinte, la apariția diabetului”, relatează platforma digitală ABC Salud.

El spune: „Deci, poate lua suplimente de vitamina D să îmbunătățească, dacă nu să inverseze, această rezistență la insulină? Ei bine, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Torino (Italia), se pare că da. Sau cel puțin așa se pare, cel puțin la modelele animale – șoareci.

Prin urmare, este de o importanță vitală să adăugăm în alimentație alimente bogate în vitamina D. Printre acestea se numără păstrăvul, somonul, tonul, macroul, brânza, gălbenușul de ou și unele nuci. Consumul acestor alimente vegetale și animale ar trebui să fie moderat, dar nu excesiv, pentru a evita ceea ce se numește hipervitaminoză.

Recent Posts

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

11 minute ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

40 de minute ago

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

o oră ago

O femeie a murit după ce copilul ei care sunase la salvare nu a fost luat în serios de operatori

O femeie din SUA a murit după ce baiețelul ei, în vârstă de 5 ani,…

2 ore ago

Anunț îngrijorător al meteorologilor. România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit

România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit. Un val polar a coborât asupra României, manifestându-și…

2 ore ago

Care e suma maximă cu care poate crește pensia la recalculare

Cu cât poate crește pensia la recalculare? Va fi realizată o recalculare integrală a pensiilor,…

3 ore ago

Citeste si: