vineri, iunie 2, 2023

Rezistența la insulină descrie momentul în care organismul produce insulină, dar acțiunile obișnuite ale insulinei nu sunt mediate.

Glucoza este una dintre cele mai importante surse de energie a organismului și este obținută din alimentele pe care le ingerăm. Orezul, cartofii, pâinea, laptele, cerealele și fructele sunt toate surse importante de glucoză și alte zaharuri. Odată ingerată, glucoza este absorbită din alimente în fluxul sanguin, unde este transportată în celule pentru a furniza energie pentru diferite funcții celulare.

Te-ar mai interesa: Exerciții simple care cresc toleranța la durere. R...

Această absorbție celulară a glucozei este stimulată de insulină care este secretată de celulele beta pancreatice. De asemenea, insulina stimulează ficatul să transforme excesul de glucoză în glicogen pentru depozitare și suprimă producția de glucoză.

Diabet de tip 1

În diabetul de tip 1, nu se produce insulină, ceea ce înseamnă că glucoza nu este preluată din sânge, ceea ce duce la un nivel ridicat al zahărului din sânge sau hiperglicemie.

Diabet de tip 2

În diabetul de tip 2, nivelul zahărului din sânge este de asemenea crescut, deoarece este produsă o cantitate inadecvată de insulină pentru a facilita absorbția celulară a glucozei de către celulele organismului. Alternativ, nivelurile de insulină pot fi suficiente, dar celulele corpului nu reușesc să răspundă normal la prezența insulinei, chiar și atunci când nivelurile sunt crescute. Aceasta se numește rezistență la insulină.

Te-ar mai interesa: Horoscop weekend 2 – 4 iunie, un weekend pli...

Lipsa rezultată de glucoză în celule determină celulele pancreatice să producă mai multă insulină, ducând la creșterea nivelului sanguin de insulină sau hiperinsulinemie.

La persoanele sănătoase, efectele insulinei sunt mediate atunci când se leagă de receptorii de insulină prezenți pe diferite celule țintă, cum ar fi celulele adipoase, musculare și hepatice. În cazul rezistenței la insulină, totuși, nivelul ridicat de insulină din sânge declanșează o reglare în jos sau o scădere a cantității de receptori de insulină produși. Acest lucru duce la un răspuns celular diminuat la insulină, chiar și atunci când nivelurile sunt crescute.

Te-ar mai interesa: SCANDAL ÎN SĂNĂTATE: Absolvenții cu note mici la R...

Prin urmare, diabetul de tip 1 este cauzat de o deficiență reală de insulină, în timp ce tipul 2 este cauzat de o deficiență relativă.

Pe măsură ce rezistența la insulină crește, efectele mediate de insulină asupra celulelor adipoase sunt reduse; absorbția lipidelor care circulă în sânge este scăzută și este crescută descompunerea trigliceridelor stocate în acizi grași liberi. Prin urmare, rezistența la insulină este caracterizată prin niveluri crescute de trigliceride și alte grăsimi din sânge

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

În ficat, rezistența la insulină reduce conversia glucozei în glicogen pentru depozitare și, de asemenea, organul nu reușește să suprime producția de glucoză. În plus, rezistența la insulină întrerupe funcția rinichilor și poate provoca hipertensiune arterială.

Împreună, aceste efecte cresc riscul unei persoane pentru complicații precum boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Te-ar mai interesa: Cea mai puternică rugăciune pentru copii. Orice ma...

Simptome de rezistență la insulină

Inițial, rezistența la insulină nu prezintă simptome. Simptomele încep să apară doar odată ce duc la efecte secundare, cum ar fi niveluri mai mari de zahăr din sânge. Când se întâmplă acest lucru, simptomele pot include:

 • Letargie (oboseală)
 • Foame
 • Dificultate de concentrare (ceață pe creier)

Alte semne care apar adesea la persoanele cu rezistență la insulină includ:

 • Creștere în greutate în jurul mijlocului (grăsime pe burtă)
 • Tensiune arterială crescută
 • Niveluri ridicate de colesterol

Dacă rezistența la insulină se dezvoltă în prediabet sau diabet de tip 2, simptomele vor include creșterea nivelului de glucoză din sânge și mai multe dintre simptomele clasice ale diabetului de tip 2.

Cauzele rezistenței la insulină

Deși cauza exactă a rezistenței la insulină nu este încă pe deplin înțeleasă, este bine cunoscut ce factori pot duce la dezvoltarea rezistenței la insulină.

Rezistența la insulină se poate dezvolta în mod obișnuit dacă se aplică unul sau mai mulți dintre următorii factori:

 • Dacă sunteți supraponderal sau obez
 • Aveți o dietă bogată în calorii, bogată în carbohidrați sau cu o dietă bogată în zahăr
 • Stilul de viață sedentar – să faci puțină activitate fizică
 • Luați doze mari de steroizi pe o perioadă lungă de timp
 • Aveți stres cronic
 • Aveți boala Cushing sau boala ovarelor polichistice

În ceea ce privește ceea ce se întâmplă în interiorul corpului care provoacă rezistență la insulină, cercetătorii au observat că rezistența la insulină apare la persoanele care au:

 • Niveluri ridicate de insulină care circulă în sângele lor
 • Excesul de grăsime stocat în ficat și pancreas
 • Niveluri ridicate de inflamație

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private