Vitamina responsabilă pentru combaterea anemiei! Alimente care ajută la absorbția fierului în organism

Din cuprinsul articolului

Anemia este o boală care afectează oxigenarea întregului organism, din cauza deficitului de globule roșii sănătoase. Acestea sunt responsabile pentru transportarea oxigenului către toate organele și țesuturile.

Globulele roșii necesare pentru acest lucru, însă, depind de un mineral foarte important: fierul. În lipsa acestuia, organismul nu are suficiente globule roșii și se instalează anemia.

Simptome frecvente:

  • Oboseala
  • Slabiciune
  • Piele palida sau galbuie
  • Aritimie (palpitatii)
  • Dificultati in respiratie
  • Ameteala sau senzatia de confuzie
  • Durere in piept
  • Maini si picioare reci
  • Cefalee

Din fericire, absorbția fierului în organism poate fi ajutată de vitamina C. Astfel, persoanelor care suferă de anemie le este recomandată o dietă cu alimente bogate în acest nutrient.

Anemia, ameliorată de vitamina C

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie ce alimente sunt bogate în vitamina C și cum poți ameliora anemia.

„Lipsa de fier este deja un lucru „normal” și „obișnuit” în rândul femeilor. Am în jurul meu femei care suferă de deficit de fier de ani de zile, dar și femei care au reușit să învingă lupta cu acesta. Cum? Cu mici schimbări. Pentru că da, cu pași mici se face treabă bună și de lungă durată.

Chiar și eu m-am confruntat toată viața mea cu anemia. Încă de mic copil, eram mereu ANEMICĂ, fetița aceea mai paliduță și ce părea că ceva nu îi priește. Ca adolescentă, eram extrem de selectivă cu alimentele și starea mea în continuu abis. Oboseală constantă, ceață mentală, ciclu menstrual neregulat și dureros, probleme digestive, you name it!

FIERUL este un mineral esențial necesar corpului pentru a forma noi celule roșii din sânge, pentru a transporta oxigenul către mușchi și pentru a ne menține sistemul imunitar sănătos.

Fierul se găsește în alimentele vegetale precum: linte, fasole, nuci, semințe, tofu, legume verzi cu frunze și cereale integrale, spirulină.

Cum să sporiți absorbția lui:

  • consumând alimente bogate în vitamina C – aceasta crește absorbția cu până la 50%
  • evită alimentele care „blochează” absorbția fierului precum: cafea, ceai, tărâțe neprelucrate, alimente prea bogate în calciu și băuturile răcoritoare”, recomandă Patricia Rusu, nutriționist.

Alimente bogate în vitamina C:

  • citrice
  • roșii
  • broccoli
  • căpșuni

 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

2 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

3 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

4 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: