Sari la conținut

Vitamina responsabilă pentru combaterea anemiei! Alimente care ajută la absorbția fierului în organism

deficit de fier
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
deficit de fier

Din cuprinsul articolului

Anemia este o boală care afectează oxigenarea întregului organism, din cauza deficitului de globule roșii sănătoase. Acestea sunt responsabile pentru transportarea oxigenului către toate organele și țesuturile.

Globulele roșii necesare pentru acest lucru, însă, depind de un mineral foarte important: fierul. În lipsa acestuia, organismul nu are suficiente globule roșii și se instalează anemia.

Simptome frecvente:

  • Oboseala
  • Slabiciune
  • Piele palida sau galbuie
  • Aritimie (palpitatii)
  • Dificultati in respiratie
  • Ameteala sau senzatia de confuzie
  • Durere in piept
  • Maini si picioare reci
  • Cefalee

Din fericire, absorbția fierului în organism poate fi ajutată de vitamina C. Astfel, persoanelor care suferă de anemie le este recomandată o dietă cu alimente bogate în acest nutrient.

Anemia, ameliorată de vitamina C

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie ce alimente sunt bogate în vitamina C și cum poți ameliora anemia.

„Lipsa de fier este deja un lucru „normal” și „obișnuit” în rândul femeilor. Am în jurul meu femei care suferă de deficit de fier de ani de zile, dar și femei care au reușit să învingă lupta cu acesta. Cum? Cu mici schimbări. Pentru că da, cu pași mici se face treabă bună și de lungă durată.

Chiar și eu m-am confruntat toată viața mea cu anemia. Încă de mic copil, eram mereu ANEMICĂ, fetița aceea mai paliduță și ce părea că ceva nu îi priește. Ca adolescentă, eram extrem de selectivă cu alimentele și starea mea în continuu abis. Oboseală constantă, ceață mentală, ciclu menstrual neregulat și dureros, probleme digestive, you name it!

FIERUL este un mineral esențial necesar corpului pentru a forma noi celule roșii din sânge, pentru a transporta oxigenul către mușchi și pentru a ne menține sistemul imunitar sănătos.

Fierul se găsește în alimentele vegetale precum: linte, fasole, nuci, semințe, tofu, legume verzi cu frunze și cereale integrale, spirulină.

Cum să sporiți absorbția lui:

  • consumând alimente bogate în vitamina C – aceasta crește absorbția cu până la 50%
  • evită alimentele care „blochează” absorbția fierului precum: cafea, ceai, tărâțe neprelucrate, alimente prea bogate în calciu și băuturile răcoritoare”, recomandă Patricia Rusu, nutriționist.

Alimente bogate în vitamina C:

  • citrice
  • roșii
  • broccoli
  • căpșuni

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel