Patru vitamine și minerale esențiale pentru imunitate. Medic: Au un rol aparte, mai ales în prevenția infecțiilor respiratorii

Vitamine pentru imunitate. Toate vitamine și mineralele sunt bune pentru imunitate, însă unele dintre ele au un rol aparte și e important să le includem în dietă. Uneori, e nevoie și de suplimente alimentare.

Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie, membru în Comitetul Consultativ în Nutriţie Herbalife subliniază că toate vitaminele și mineralele sunt esențiale în apărarea imună, dar că un rol aparte îl au vitaminele C și D, zincul și seleniul.

“Suplimentele completează nutrienții ce vin prin alimente și sunt utile mai ales când vine vorba de elemente mai greu de dobândit în alimentația obișnuită, cum ar fi anumite tipuri speciale de fibre prebiotice, ce stimulează proliferarea bacteriilor prietenoase în microbiota intestinală. Toate vitaminele și mineralele sunt esențiale în apărarea imună, dar un rol aparte îl au vitaminele C, D. Între elementele minerale, Zincul a fost des folosit mai ales în profilaxia infecțiilor respiratorii, ca și Seleniul, care este un important antioxidant”, menționează dr. Corina Zugravu.

Majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fructe și legume

Deși un stil de viață activ și sănătos, care include o alimentație bună, este esențial pentru ca sistemul imunitar să fie mereu în formă, foarte multor oameni le lipsesc anumiți nutrienți de care organismul are nevoie. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproape 75% din populația mondială nu consumă cantități suficiente de fructe și legume, care reprezintă sursa principală de antioxidanți ce au rolul de a întări sistemul imunitar. Folosirea unui supliment alimentar, ca parte integrantă a unui stil de viață activ și sănătos, poate fi foarte utilă în susținerea imunității.

Vitamina C, vitamina D, zincul și seleniul sunt nutrienți esențiali pentru imunitate și prevenția bolilor respiratorii. Acești nutrienți joacă roluri importante în funcționarea optimă a sistemului imunitar și pot contribui la protejarea împotriva infecțiilor respiratorii.

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi, susținând astfel sistemul imunitar. De asemenea, stimulează producția de celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor și sprijină funcția barierelor de apărare ale organismului.
Alimente bogate în vitamina C: Citrice (portocale, lămâi, grapefruit), kiwi, căpșuni, coacăze, ardei gras, broccoli, varză de Bruxelles, pătrunjel, spanac.

Vitamina D

Vitamina D joacă un rol crucial în funcționarea sistemului imunitar, contribuind la apărarea organismului împotriva infecțiilor și susținând reacțiile imune adecvate. De asemenea, este esențială pentru sănătatea sistemului respirator.
Sursă de vitamina D: Expunerea la soare ajută organismul să producă vitamina D. Alte surse includ peștele gras (somon, sardine, ton), uleiurile de pește, ouăle, produsele lactate fortificate.

Zincul

Zincul are multiple funcții în sistemul imunitar, inclusiv în producția și funcționarea corectă a celulelor albe din sânge, ceea ce contribuie la lupta împotriva infecțiilor. De asemenea, sprijină funcția de barieră a pielii și mucoaselor.
Alimente bogate în zinc: Carnea de vită, carne de porc, pui, crustacee (midii, creveți), semințe de dovleac, nuci, fasole, linte.

Seleniul

Seleniul este un antioxidant esențial pentru sănătatea imunitară, ajutând la protecția celulelor împotriva stresului oxidativ și contribuind la funcția corectă a sistemului imunitar.
Surse alimentare de seleniu: Peștele (ton, somon), fructele de mare, carnea de curcan, semințele de in, nuci braziliene, ouă, cereale integrale.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

8 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

9 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

9 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

10 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

10 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra