duminică, ianuarie 23, 2022

Seleniul este unul dintre cei mai esențiali nutrienți pentru sănătatea organismului. Funcția sa principală este de a ajuta sistemul imunitar să producă anticorpi și, de asemenea, reduce toxicitatea unor metale (plumb, cadmiu, mercur).

De asemenea, seleniul îndeplinește numeroase funcții la nivelul întregului organism, fiind esențial pentru sănătatea sistemului cardiovascular și apentru procesele cognitive ale creierului. De asemenea, stimulează fertilitatea în cazul bărbaților, îmbunătățind rata spermatogenezei și locomoția spermatozoizilor.

Alături de vitamina E și beta-carotenioide, seleniul este un puternic agent antioxidant, luptând împotriva îmbătrânirii premature și a radicalilor liberi. Seleniul este unul dintre micronutrienții cu proprietăți antivirale puternice, fiind folosit și în tratamentul pacienților afectați de virusul HIV/SIDA, potrivit bioclinica.ro.

Te-ar mai interesa: HOROSCOPUL RUNELOR 24 -30 ianuarie 2021. Pe aceast...

Seleniul- ce este și care este rolul său în organism?

În organism, seleniului îi revine rolul de a participa la realizarea respiraţiei celulare, la protejarea hemoglobinei celulelor roşii, precum şi la absorbţia şi sporirea eficienţei vitaminei E, cu care, de altfel, acţionează sinergetic.

Seleniul este şi antiaterogen şi antisenescent şi posedă proprietăţi deosebit de benefice, în special pentru persoanele în vârstă.

De asemenea, acest oligoelement contribuie la menţinerea elasticităţii ţesuturilor, atenuează simptomele specifice menopauzei și potenţează tratamentele aplicate în bolile cardiovasculare.

În organism, seleniul îndeplinește următoarele roluri:

Te-ar mai interesa: Omicron, gripă, alergii: cum poți face diferența d...

-antioxidant puternic, anticancerigen
-protejează organismul împotriva acţiunii toxice a unor metale grele, cum sunt plumbul si arseniul;
-ajută la sinteza anticorpilor;
-intervine în sinteza coenzimei Q10;
-intervine în transportul transmembranar al ionilor;
-asigură reglarea nivelului hormonilor masculini;
-la barbaţi asigură buna funcţionare a prostatei
-asigură protecţia membranelor celulare şi subcelulare, prevenind astfel alterările oxidative ale acizilor graşi polinesaturaţi din structurile tisulare

Te-ar mai interesa: Un om de știință dezvăluie soluția pentru a pune c...

Doza zilnică recomandată de seleniu, în funcție de vârstă:

Seleniul acționează în cuplu cu vitamina E, având rol antioxidant puternic. Necesarul zilnic de seleniu este de 55mcg la bărbați și 70mcg la femei care alăptează.

Copii (1 zi – 6 luni) – 15 mcg/zi.
Copii (7-12 luni) – 20 mcg/zi.
Copii (1-3 ani) – 20 mcg/zi.
Copii (4-8 ani) – 30 mcg/zi.
Copii (9-13 ani) – 40 mcg/zi.
Tineri (14-18 ani) – 55 mcg/zi.
Adulți (19-50+ ani)– 55 mcg/zi
Femei însărcinate – 60 mcg/zi
Femei care alăptează – 70 mcg/zi.

Te-ar mai interesa: Avertismentul celui mai cunoscut medic urolog: dup...

ATENȚIE! 

Excesul de seleniu

Seleniu face parte din grupa elementelor minerale, pe care organismul le utilizează în cantităţi mici, iar dacă sunt ingerate în cantitate mare devin toxice.

Carența de seleniu

Deși considerat ca microelement toxic, s-a constatat că deficitul de seleniu poate fi asociat cu o frecvență crescută a bolilor cardio-vasculare și a unor forme de cancer. Seleniul având rol antiinfecțios, antioxidant și antitumoral, anunță bioclinica.ro.

Te-ar mai interesa: Grăsime viscerală: condimentul care stimulează met...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private