Za’atar, un condiment care stimulează sistemul imunitar și dă savoare mâncărurilor

Din cuprinsul articolului

Za’atar, un condiment care stimulează sistemul imunitar și dă savoare mâncărurilor!

Za’atar, un condiment care vine din Orientul Mijlociu, definește o familie de plante aromatice din care fac parte măghiranul, oregano, cimbrișorul și altele cu arome asemănătoare.

Pe lângă faptul că dă savoare mâncărurlor, acest amestec de mirodenii oferă beneficii organismului.

Beneficiile pentru sănătate:

„Deoarece za’atar este consumat în cantități mici, nu este un ingredient care să furnizeze cantități semnificative de vitamine și minerale”, explică Rachael Hartley, nutriționist, pentru wellandgood.com.

Deși un strop de el din când în când nu va avea aceeași forță nutritivă ca, de exemplu, un smoothie de fructe de pădure și spanac pe care îl sorbi zilnic, asta nu înseamnă că amestecul de condimente este lipsit de valoare nutritivă. De fapt, dimpotrivă.

„Acestea fiind spuse, ierburile din za’atar conțin fitonutrienți precum antocianinele și flavonoidele, care au efecte antioxidante”, continuă Hartley. „Semințele de susan furnizează, de asemenea, grăsimi sănătoase mononesaturate și minerale care întăresc oasele, cum ar fi calciul, magneziul și zincul.”

Până în prezent, nu există nicio cercetare care să investigheze în mod specific bioactivitatea amestecului complet de za’atar – ceea ce este destul de surprinzător, având în vedere că acesta a fost parte integrantă a bucătăriei multor culturi de-a lungul istoriei.

Mai mult, dieta mediteraneană se numără printre cele mai studiate planuri de alimentație din lume, cu o mulțime de cercetări care susțin potențialul său de a ajuta la evitarea bolilor, la promovarea longevității și așa mai departe.

Cu toate acestea, conform unui studiu publicat în Journal of Functional Foods, care detaliază constituenții individuali ai za’atar, acest amestec de condimente are potențialul de a promova beneficii de anvergură pentru sănătate.

Pe scurt, acțiunea combinată a componentelor za’atar – care se laudă cu efecte antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și antidiabetice – poate „modula microbiota intestinală, stresul oxidativ, inflamația cronică și obezitatea”, însă cantitatea exactă necesară pentru a produce astfel de beneficii rămâne necunoscută, așa că sunt necesare studii suplimentare.

În orice caz, za’atar pare cu siguranță promițător pentru a promova starea de bine și pentru a reduce riscul de a dezvolta probleme de sănătate mai mari – așa că faceți-vă un bine, condimentându-vă ”viața” cu acest aliment de bază din Orientul Mijlociu.

Pe blogul personal, Adrian Hădean, bucătar, gastronom, blogger culinar, scriitor, cunoscut, mai ales, pentru blogul său culinar, situat în primele cele mai vizitate bloguri din România, spune că „nu trebuie să mergeți până în Iordania după za’atar, puteți să vă preparați acasă propria versiune”.

Mod de preparare:

„Folosiți o linguriță de oregano, una de măghiran, o jumătate de linguriță de busuioc, o jumătate de linguriță de cimbrișor, o lingură de semințe de susan pe care le prăjiți în tigaia antiadrentă împreună cu o linguriță de sare (stropiți în tigaie cu zeama de la o jumătate de lămâie) și un vârf de linguriță de sumac (se găsește mai noi în orice hypermarket).

De ce v-ați da osteneala? Pentru că za’atar-ul e bun peste hummus, peste fasolea frecată, peste o iahnie, peste crema de brânză sau peste salata de vinete. Ca să nu mai spun că-i foarte bun pe pâine unsă cu ulei de măsline extravirgin sau de floarea soarelui (de la țară)”, a scris renumitul bucătar pe blogul personal.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

2 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

3 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

4 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: