Ziua Internaționlă a psoriazisului. Tot ce trebuie să știi! Cum apare, simptome și cum se tratează?

Ziua Internaționlă a psoriazisului este marcată în fiecare an pe data de 29 Octombrie, fiind o zi dedicată persoanelor afectate de afecțiunea cunoscută ca și psoriazis sau artrită psoriazică.

Aproximativ 2% din populația lumii este afectată de această boală inflamatorie cronică.  Există o serie de factori  de mediu care contribuie la apariția acestei afecțiuni: unele medicamente, infecții, stresul, dar și traumatismele.

Ziua Internaționlă a psoriazisului

Potrivit Federației Internaționale a Asociațiilor de Psoriazis – ziua de 29 octombrie a fost stabilită în cadrul primului forum  ce a avut loc în luna iulie 2004.

Tema de Ziua Internaționlă a psoriazisului

În fiecare an este abordată o temă, iar tema anului 2020 a Zilei Internaționale a psoriazisului este ”Informat”. Membrii celor 56 de organizații din întreaga lume militează în acest an pentru conștientizare și incluziune socială.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii care nu poate fi controlată, prin care se accelerează ciclul de viață a înmulțirii celulelor pielii de până la de 10 ori mai rapid decât în mod normal.

Psoriazisul grav poate fi asociat cu boli precum scăderea spernaței de viață, infarct miocardic sau sindromul metabolic.

Cum se manifestă?  Boala poate varia de la o formă ușoară – o extindere limitată a unor zone mici pe piele de culoare roșii acoperite cu scaume sidefii, până la o fomă mai accentuată – cu plăci mari și groase, cu inflamarea pielii, cu precădere în anumite zone: genunchi, coate, la nivelul capului sau interfesier.

Psoriazisul are o evoluție variabilă, îmbunătățindu-se și înrăutățindu-se periodic.  Uneori se poate declanșa spontan, iar apoi ani de zilei să fie ținută în remisie. Majoritatea oamenilor au observat că o agravare a bolii are loc în mod special în lunile de iarnă.

Fiind o boală de natură cronică, o dată apărută, vom trăi toată viața cu aceasta. Deși nu există un tratament de vindecare, există tratamente cu ajutorul cărora putem ține boala sub control.

Cum poate fi diagnosticat psoriazisul?

Pentru diagnosticare este suficient un examen clinic, însă în anumite cazuri poate fi necesară și o biopsie. Biopsia este recomandată în cazul unei forme de psoriazis cronic sever sau a unei forme de psoriazis care nu  a răspuns la tratamentul uzul.

Tratamentul pentru ținerea sub control a psoriazisului diferă în funcție de suprafața corpului afectată

Atunci când avem o leziune mai mică de 5% din sufrafața corpului se recomandă tratament local. Printre tratamentele recomandate avem: analogi de vitamina D3, retinozi topici, dermatocorticoizi.

În cazul în care ne confruntăm cu plăci de psoriazis groase, în primă fază se urmărește subțierea lor. În acest scop se utilizează: derivați de vitamina A, acid salicilic sau gudroane.

Atunci când avem o suprafață mai mare de 5 -10%, este indicată medicamentația orală sau fototerapia. Indiferent de metoda pentru care se optează, sunt necesare analize de screening pre-tratament, dar și o evaluare continuuă pe întreaga durată a tratamnetului.

 

Recent Posts

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

20 de minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

50 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

o oră ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

3 ore ago

Citeste si: