vineri, decembrie 9, 2022

Ziua Internaționlă a psoriazisului este marcată în fiecare an pe data de 29 Octombrie, fiind o zi dedicată persoanelor afectate de afecțiunea cunoscută ca și psoriazis sau artrită psoriazică.

Aproximativ 2% din populația lumii este afectată de această boală inflamatorie cronică.  Există o serie de factori  de mediu care contribuie la apariția acestei afecțiuni: unele medicamente, infecții, stresul, dar și traumatismele.

Ziua Internaționlă a psoriazisului

Potrivit Federației Internaționale a Asociațiilor de Psoriazis – ziua de 29 octombrie a fost stabilită în cadrul primului forum  ce a avut loc în luna iulie 2004.

Te-ar mai interesa: Ai mereu pielea uscată? Ce poate afecta acest orga...

Tema de Ziua Internaționlă a psoriazisului

În fiecare an este abordată o temă, iar tema anului 2020 a Zilei Internaționale a psoriazisului este ”Informat”. Membrii celor 56 de organizații din întreaga lume militează în acest an pentru conștientizare și incluziune socială.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii care nu poate fi controlată, prin care se accelerează ciclul de viață a înmulțirii celulelor pielii de până la de 10 ori mai rapid decât în mod normal.

Psoriazisul grav poate fi asociat cu boli precum scăderea spernaței de viață, infarct miocardic sau sindromul metabolic.

Cum se manifestă?  Boala poate varia de la o formă ușoară – o extindere limitată a unor zone mici pe piele de culoare roșii acoperite cu scaume sidefii, până la o fomă mai accentuată – cu plăci mari și groase, cu inflamarea pielii, cu precădere în anumite zone: genunchi, coate, la nivelul capului sau interfesier.

Te-ar mai interesa: Risc de demență: Alimentele ultraprocesate pot acc...

Psoriazisul are o evoluție variabilă, îmbunătățindu-se și înrăutățindu-se periodic.  Uneori se poate declanșa spontan, iar apoi ani de zilei să fie ținută în remisie. Majoritatea oamenilor au observat că o agravare a bolii are loc în mod special în lunile de iarnă.

Fiind o boală de natură cronică, o dată apărută, vom trăi toată viața cu aceasta. Deși nu există un tratament de vindecare, există tratamente cu ajutorul cărora putem ține boala sub control.

Te-ar mai interesa: Avertismentul unui neurolog: De ce nu e bine să be...

Cum poate fi diagnosticat psoriazisul?

Pentru diagnosticare este suficient un examen clinic, însă în anumite cazuri poate fi necesară și o biopsie. Biopsia este recomandată în cazul unei forme de psoriazis cronic sever sau a unei forme de psoriazis care nu  a răspuns la tratamentul uzul.

Tratamentul pentru ținerea sub control a psoriazisului diferă în funcție de suprafața corpului afectată

Atunci când avem o leziune mai mică de 5% din sufrafața corpului se recomandă tratament local. Printre tratamentele recomandate avem: analogi de vitamina D3, retinozi topici, dermatocorticoizi.

Te-ar mai interesa: Vă treziți între orele 1 și 4 dimineața? Medicii a...

În cazul în care ne confruntăm cu plăci de psoriazis groase, în primă fază se urmărește subțierea lor. În acest scop se utilizează: derivați de vitamina A, acid salicilic sau gudroane.

Atunci când avem o suprafață mai mare de 5 -10%, este indicată medicamentația orală sau fototerapia. Indiferent de metoda pentru care se optează, sunt necesare analize de screening pre-tratament, dar și o evaluare continuuă pe întreaga durată a tratamnetului.

Te-ar mai interesa: Atenție! Doctor: Acest ceai dăunează ficatului...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private