Strugurii sunt un adevărat izvor de sănătate, întrucat sunt bogaţi în fitonutrienţi, cum ar fi antioxidanţii polifenolici, vitaminele şi mineralele. Ca atare, este indicat să-i includeţi în mod regulat în dietă.
Cercetătorii de la Universitatea Michigan au descoperit că antioxidanţii polifenolici din struguri pot preveni sindromul metabolic, o afecţiune care predispune la boli de inimă, accident vascular cerebral şi diabet de tip2.
indromul metabolic este denumit şi Sindromul X sau ,,Ucigaşul tăcut” şi este o tulburare a metabolismului definită prin asocierea dintre scăderea toleranţei la glucoză, creşterea trigliceridelor plasmatice , scăderea HDL colesterolului şi hipertensiunea arterială, această alăturare având la bază insulino-rezistenţă şi hiperinsulinism compensator. Detectarea precoce şi ţinerea sub control sunt importante pentru că persoanele afectate au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare.
Principalii afectaţi sunt vârstnicii, personele cu antecedente familiare de diabet de tip 2 şi la femeile diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic. Chiar dacă ereditatea joacă un rol important în apariţia sindromului, un stil de viaţă sedentar şi o alimentaţie dezechilibrată sunt sunt principalele cauze determinante. Simptomele includ: sete, urinare excesivă (în special noaptea,) stări de oboseală, vedere înceţoşată, dureri de cap, stări de ameţeală, sângerări nazale
,,Potrivit cercetărilor noastre, inluderea strugurilor în dietă ajută la prevenirea tabolic şi a afecţiunilor asociate acestuia,” spune dr. Mitchell Seymour.
Medicul Seymour şi colegii săi au adăugat pudră de struguri uscaţi în alimentaţia zilnică a şoarecilor de laborator, timp de 90 de zile. La sfârşitul celor 3 luni, oamenii de ştiinţă au observat o reducere semnificativă atât a inflamaţiei ficatului şi abdomenului cât şi a ţesutului gras.