Sari la conținut

2.000 de medicamente, retrase din România în ultimii 5 ani! Expert: „Suntem o ţară săracă, pacienţii nu au bani, sistemul nu are bani!”

medicamente
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cristian Rădulescu, cofondator MedRadar, avertizează că în ultimii 5 ani au fost retrase de pe piaţa din România 2.000 de medicamente. Potrivit consultantului healthcare, în perioada 2015 – 2020 alte 3.000 de produse au fost retrase de producători.

”Tragic este că aceste medicamente sunt cele mai ieftine”, a declarat Rădulescu, precizând că modul de stabilire a preţului este de vină.

Referindu-se la cauzele discontinuităţii în aprovizionarea cu medicamente în farmaciile din România, Cristian Rădulescu consideră că acestea au la bază „modul în care a fost setat sau construit acest sistem de formare a preţului medicamentelor şi de reglementare a pieţei farmaceutice”.

„Suntem o ţară săracă, pacienţii nu au bani, sistemul nu are bani”

„Vedem efectul unor decizii şi al unor implementări făcute acum 10-15 ani, când mecanismul de formare a preţului a fost făcut pentru realităţile de la momentul respectiv, (…) în sensul în care am spus că vrem să avem cele mai ieftine medicamente din Europa, pentru că suntem o ţară săracă, pacienţii nu au bani, sistemul nu are bani şi aşa mai departe. Ceea ce este perfect corect, dar nu mai suntem în acea realitate”, a explicat specialistul la Medika TV.

medicamente
Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro

Acesta a menţionat că preţul medicamentelor se formează raportându-ne la preţul aceluiaşi medicament din 12 ţări din Europa, iar autorităţile spun că trebuie să ai cel mai mic preţ cu care vinzi în oricare din cele 12 ţâri.

”Ceea ce, evident, generează probleme unui producător care la sfârşitul zilei este o entitate economică care trebuie să genereze profit, profit care, spre deosebire de alte industrii, în industria farmaceutică, în mare parte se întoarce înapoi în cercetare, în generarea de noi medicamente.

Reglementatorul sau autoritatea din Germania pune şi România în coşul acesta de ţări la care se uită şi spune – ok, tu, producător de medicamente X, dacă în România vinzi produsul, oricare ar fi el, cu 3 lei, de ce mie ar trebui să mi-l vinzi cu 20 de lei? Vreau să mi-l vinzi şi mie cu 3 lei. Şi atunci, pentru că piaţa germană este de 10 ori probabil mai mare, evident că, dacă ar vinde în Germania cu 3 lei, ar fi o pierdere şi economic nu ar face sens pentru producătorul respectiv.

Ce face producătoriul respectiv? Evident se uită, am o piaţă de 2 lei în România (…) am o piaţă foarte mică în Românie în care vând de cele mai multe ori în pierdere, nu îmi permit să îmi pierd veniturile din Germania. Conform legii, retrage medicamentul din România şi îl vinde pe altă piaţă”, a explicat expertul, potrivit News.ro.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel