5 motive ascunse pentru care intestinul tău ar putea fi inflamat. Deși dieta și stresul sunt cei mai frecvenți vinovați, există câțiva factori ascunși care ar putea alimenta în liniște inflamația intestinală. Uite care sunt factorii adesea trecuți cu vederea care ar putea fi la baza iritației.
- Alimente bogate în inulină

Inulina este un tip de fibră care se găsește în alimente precum usturoiul, prazul și bananele. Este adesea considerată un prebiotic sănătos care hrănește bacteriile intestinale bune.
Deși inulina este benefică pentru unii oameni, ea poate provoca inflamații la persoanele cu intestine sensibile – cum ar fi cele cu boli inflamatorii intestinale. Un studiu realizat de Weill Cornell Medicine a arătat că inulina a agravat inflamația intestinală la șoarecii concepuți pentru a modela afecțiunile bolilor inflamatorii intestinale.
2. Alimente bogate în histamină
Histamina este o substanță chimică naturală pe care organismul o produce în timpul reacțiilor alergice, dar se găsește și în alimentele învechite sau fermentate.
Consumul unei cantități mari de alimente bogate în histamină poate irita mucoasa intestinală și poate agrava simptomele bolii inflamatorii intestinale, mai ales dacă organismul dumneavoastră nu este capabil să descompună histamina.
3. Stresul și „al doilea creier” al intestinului tău
Intestinul este conectat direct la creier prin intermediul axei intestin-creier. Aceasta înseamnă că felul în care te simți mental îți poate afecta literalmente digestia.Stresul cronic, anxietatea sau epuizarea emoțională pot dezechilibra intestinul – încetinind digestia, crescând sensibilitatea și chiar făcând intestinul mai permeabil, ceea ce poate provoca inflamații.
4. Sănătate orală precară
Boala gingivală, sau parodontita, este o infecție cronică a gingiilor. Bacteriile din gură pot călători în intestin, perturbând echilibrul acestuia și ducând potențial la inflamația caracteristică bolii inflamatorii intestinale (BII).
5. Consum ridicat de zahăr
Consumul frecvent de băuturi dulci și dulciuri. Prea mult zahăr poate hrăni bacteriile intestinale dăunătoare, promovând inflamația la persoanele predispuse la boli inflamatorii intestinale (BII).
Atenție: Acest articol este doar cu titlu informativ. Pentru afecțiuni grave, solicitați asistență medicală.