Categories: Stil de viaţă

5 trucuri cu ajutorul cărora evitaţi alimentele capcană care vă pot compromite postul

Deşi, în timpul postului rafturile magazinelor sunt pline de tot felul de produse prelucrate denumite ,,de post’’, tot reţetele tradiţionale, pregătite în casă sunt cele mai indicate în această perioadă. Pe lângă faptul că pateul sau caşcavalul de post conţin foarte multe E-uri şi grăsimi hidrogenate, anumite componente sunt de origine animală.

Vă prezentăm mai jos câteva reguli pentru a evita alimentele nesănătoase şi pentru a beneficia de nutrienţii necesari pentru buna funcţionare a organismului.

  1. Consumaţi peşte de fiecare dată când aveţi ocazia, însă aveţi grijă cum îl preparaţi!

,,De fiecare dată când avem dezlegare la peşte este bine să consumăm acest aliment care ne ajută să ne diversificăm dieta cu proteine şi grăsimi de origine animală de bună calitate. Este foarte important, însă cum îl preparăm, este indicat să gătim la cuptor sau pe grătar şi să evităm să-l prăjim’’, ne-a explicat Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.

  1. Evitaţi produsele de patiserie sau de panificaţie!

Produsele de patiserie şi panificaţie sunt foarte gustoase şi atrăgătoare, însă este bine să le consumăm cu moderaţie, fiind pline de grăsimi şi zahăr pot dăuna atât siluetei cât şi sănătăţii. Le puteţi înlocui cu pâine şi paste integrale, care sunt mai sănătoase. În afară de făina şi zahărul din compoziţie, produsele de patiserie sunt făcute de obicei cu grăsimi vegetale hidrogenate care pe lângă faptul că sunt duşmanii siluetei, pot cauza apariţia bolilor de inimă. „Majoritatea patiseriilor folosesc margarina pentru prepararea produselor, iar eu personal evit să consum grăsimi vegetale hidrogenate cum este margarina şi nu recomand nimănui să consume margarină nici nepreparată şi mai ales coaptă, cum se găseşte în pateuri, merdenele şi alte produse asemănătoare”, explică medicul nutriţionist Maria Coravu.

  1. Consumaţi fructe proaspete şi legume pentru a asimila vitaminele şi mineralele necesare!

Fasolea boabe, lintea mazărea cartofii sunt surse importante de proteine şi fier, iar soia, smochinele şi seminţele de susan ne oferă aportul necesar de calciu. 

  1. Aveţi grijă la produsele de post din comerţ!

,,Pateul şi caşcavalul de post conţin foarte multe E-uri şi grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare şi plus de asta, au în componenţa lor albumină sau coloranţi de origine animală’’, a adăugat specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi. Cele mai sănătoase alimente de post pe care le găsim în magazine sunt laptele de soia şi brânza tofu.

  1. Nu uitaţi să vă hidrataţi!

Este foarte important să vă hidrataţi şi să consumaţi ceaiuri şi în special ceai verde pentru că este bogat în antioxidanţi şi întăreşte sistemul imunitar.

 

,,Atât în perioadă postului, cât şi în rest moderaţia este regula de bază, mai ales când consumăm alcool sau alimente bogate în grăsimi şi zaharuri. De asemenea, pentru a evita îmbolnăvirea, trecerea de la alimentele de post la cele de origine animală se face treptat’’, Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

4 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

5 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

5 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

6 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

6 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia