Din cuprinsul articolului
6 mari greșeli pe care le faci când folosești rețelele publice Wi-Fi, potrivit experților în securitate cibernetică
Navigarea pe internet prin intermediul unei rețele Wi-Fi publice este o modalitate convenabilă pentru cei care sunt în permanență mișcare, oferind un confort major. Cu toate acestea, există riscuri asociate, Wi-Fi este o modalitate economică de a rămâne conectat (mai ales dacă călătoriți, deoarece taxele de roaming internațional pot fi costisitoare). Dar, deoarece este adesea nesecurizat, Wi-Fi-ul public poate lăsa utilizatorii vulnerabili la hacking și la interceptarea datelor dacă nu sunt luate măsuri de precauție.
Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii care își expun dispozitivele la riscuri de securitate:
1: Nu verifică rețeaua înainte de conectare
„Nu știți dacă rețeaua la care vă conectați este sigură, avertizează Craig Taylor , CEO și co-fondator al CyberHoot, o platformă de instruire în domeniul securității cibernetice care educă persoanele despre a se proteja de amenințările online.
El sugerează să verificați de două ori cu proprietarul rețelei dacă numele Wi-Fi se potrivește cu SSID-ul oficial sau cu identificatorul setului de servicii, care se referă la numele rețelei, înainte de a vă conecta.
Hackerii vor crea rețele false cu nume atrăgătoare. La o cafenea Starbucks, l-ar putea numi „FreeStarbucksWiFi” pentru a intercepta și manipula date necriptate în tranzit”, a spus Taylor.
Această tactică, cunoscută sub numele de atac geamăn, implică infractorii cibernetici care creează o rețea asemănătoare pentru a păcăli utilizatorii să se conecteze, permițându-le să capteze date sensibile, cum ar fi autentificarea prin e-mail și acreditările bancare.
2: Nu se verifică un ecran de conectare
Un semn cheie, dar adesea trecut cu vederea, al unei rețele legitime este prezența unei pagini de conectare sau de autentificare înainte de a obține acces, a spus Taylor. Aceste pagini acționează ca o măsură de securitate de bază, împiedicând dispozitivele să se conecteze automat fără aprobarea utilizatorului.
3: Se lasă Bluetooth și AirDrop activate
Este ușor să uiți să dezactivezi Bluetooth și AirDrop când nu le folosești, dar orice capabilități de partajare a fișierelor ar trebui să fie dezactivate ori de câte ori te afli la Wi-Fi public.
„Efraudatorii din apropiere se pot detecta și se pot conecta cu ușurință la dispozitivul tău prin Bluetooth sau AirDrop, oferindu-le acces la datele tale personale sau chiar infectând dispozitivul tău cu programe malware”, a declarat Brittany Allen , arhitect senior de încredere și siguranță la Sift, o platformă de detectare a fraudelor alimentată de AI. Ea adaugă că este nevoie de un singur clic pe un link pentru a instala malware pe dispozitivul tău.
„Dacă vă conectați la o rețea necunoscută și vi se solicită apoi să descărcați un fișier numit „Instrucțiuni de acces la rețea”, gândiți-vă de două ori înainte de a face acest lucru”, a spus ea. „Chiar și simplul act de a descărca un PDF poate introduce malware pe dispozitivul tău, iar acest lucru se poate întâmpla automat dacă îți este trimis prin AirDrop.”, potrivit huffpost.com.
4: Activarea completării automate în rețelele publice

Deoarece mulți dintre noi permitem browserelor noastre să completeze automat informații sensibile, cum ar fi parole, numere de card de credit, nume și adrese de dragul confortului, un fraudator care obține acces la rețea vă poate fura cu ușurință datele și acreditările personale.
„Infractorii pot crea, de asemenea, câmpuri ascunse în formulare online, care păcălesc browserul să le completeze automat, oferind escrocului acces la informațiile tale”, a spus Allen.
Dacă trebuie să vizitați un site web sensibil în timp ce aveți acces la Wi-Fi public, asigurați-vă că este unul de încredere și binecunoscut. Pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate, evitați să utilizați aceeași parolă pentru fiecare cont și activați întotdeauna autentificarea cu mai mulți factori pentru a vă proteja datele.