Sari la conținut

Cum a fost sancționat un chirurg care a omorât, din neglijență, un pacient. I-a amputat piciorul drept, în locul celui stâng

Din cuprinsul articolului

Un chirurg i-a amputat piciorul greșit unui pacient, într-un spital dinAustria,  iar Instanța de judecată a stabilit pedeapsa relatează BBC.

Este vorba despre un pacient în vârstă, căruia i-a fost îndepărtat chirurgical piciorul drept, în locul piciorului stâng.

Miercuri, un tribunal din Linz a decis că doctorița care a realizat operația se face vinovată de neglijență gravă și i-a aplicat acesteia o amendă de 2.700 de euro. Pacientul a decedat înainte ca acest caz să ajungă în instanță. Tribunalul i-a acordat văduvei despăgubiri de 5.000 de euro.

Jumătate din amendă, suspendată

Bărbatul a fost internat în luna mai într-un spital din Freistatd în vederea amputării, însă medicul responsabil i-a marcat piciorul greșit.

Greșeala a fost depistată după operație, în timpul schimbării bandajelor. Pacientului i s-a spus că trebuie să i se taie și celălalt picior, care ar fi trebuit inițial amputat.

Doctorița, întrebată de judecător de ce a ales să amputeze piciorul greșit: „Nu știu!”

Spitalul a comunicat că incidentul s-a produs ca urmare a „unui șir de împrejurări nefericite”. Directorul instituției a prezentat public scuze într-o conferință de presă.

La tribunal, când a fost întrebată de judecător de ce a marcat piciorul care nu trebuia amputat, doctorița responsabilă a spus: „Pur și simplu, nu știu”.

Ea a fost mutată între timp la o altă clinică. Jumătate din amenda sa a fost suspendată.

Astfel de cazuri sunt rare, notează BBC.

În 1995, un medic din SUA a descoperit la jumătatea intervenției că amputa piciorul greșit unui pacient diabetic.

El a trebuit să continue operația după ce a secționat mușchii, tendoanele și ligamentele membrului care nu trebuia amputat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel