Sari la conținut

Mihaela Bilic, nutriționist: „Toată lumea se îndoapă cu ovăz, fibre şi seminţe, de parcă am fi cai”

Mihaela Bilic, nutriționist, spulberă toate miturile și atrage atenția asupra cerealelor, care au devenit preferate în rândul consumatorilor.

Iată întreaga postare de pe Facebook a dr. Mihaela Bilic:

Aveti grija cu cerealele

Nu stiu de ce mai nou conceptul de hrana sanatoasa inseamna implicit cereale. Orice imagine, ambalaj sau reclama care vrea sa promoveze un stil de alimentatie sigur, sanatos si dietetic contine niste spice apetisante in fundal. Toata lumea se indoapa cu ovaz, fibre si seminte, de parca am fi cai. Cuvantul integral sau digestiv a devenit preferatul consumatorilor, cerealele sunt la moda:)

Oare organismul nostru ce zice? El cum se simte avand in vedere ca cerealele sunt ceva nou pentru intestinele noastre incapabile sa digere fibre.

Suntem pe Pamant de milioane de ani si doar de 10.000 ani am inceput timid sa digeram amidonul din cereale. Inainte, in paleolitic, hrana noastra era bazata pe produse animale si cateva ciuperci, fructe salbatice, radacinoase.

Dar cine a vazut vreun afis legat de sanatate care sa foloseasca imagini cu produse din carne sau peste? Ni se induce ideea ca doar ce e vegetal e bun, sigur, sanatos si de slabit:( Eu as spune ca sanatos e totul, daca e putin.

Ca si din cereale te balonezi, te constipi (taratele au fibre insolubile) si te ingrasi mai ceva decat din carne. Legume da, fara limita, ele sunt sanatatea.

Cat despre cereale nu abuzati, suntem inca incapabili anatomic sa ne hranim doar cu ele si sa le digeram complet. Din fericire, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Mihaela Bilic: De ce putem consuma liniștiți trei cești de cafea zilnic

„Mult timp a circulat mitul conform căruia cafeina deshidratează, deci trebuie evitată când afară este cald. Apoi s-a demonstrat că apa cu care este preparată cafeaua compensează din plin creșterea diurezei provocată de respectiva cafea.

Mai nou, au fost confirmate și alte efecte benefice ale cafelei:

  • face vasoconstricție la nivelul circulației cerebrale, se opune dilatării vaselor de sânge care generează migrene
  • are efect relaxant la nivelul musculaturii netede din pielea scalpului, înlătură tensiunea din ceafă
  • menține presiunea arterială și evită hipotensiunea din cauza caniculei și deshidratării”, a precizat, pe contul de Instagram, medicul nutriționist Mihaela Bilic.

„Putem consuma liniștiți trei cești de cafea zilnic, mai ales că ajută digestia și previne constipația. Iar dacă beți cafeaua cu 30 minute înainte de mișcare, vezi fi bucuroși să aflați că intensifică arderea grăsimilor de rezervă și crește capacitatea de efort”, a mai precizat Mihaela Bilic.

„Inutil să confirm ceea ce știați deja: cafeina este un puternic antioxidant, stimulează atenția și memoria, menține funcția cognitivă și previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta.

Rece sau caldă, simplă sau cu lapte, după masă sau în loc de masă, în cafea aveți un prieten pentru orice situație. Și da, merge perfect cu o cupă de înghețată”, a conchis Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel