Sari la conținut

Ce ți se întâmplă dacă bei lapte în fiecare zi. Chiar și în cafea

Consumul de cafea și infecțiile virale sau gripă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Nu beți cafea dacă aveți infecții virale sau gripă

Din cuprinsul articolului

Bei lapte în fiecare zi? Ei bine, potrivit nutriționiștilor, laptele este un aliment de bază care nu ar trebui să ne lipsească din alimentație. E plin nutrienți și reprezintă baza unei alimentații echilibrate. 

Cu un pahar de lapte de vacă primești la fel de multă vitamina D că și 100 grame de somon, la fel de mult calciu că și 200 grame de broccoli. Primești și la fel de mult potasiu că și o banană mică, la fel de multă vitamina A că și un morcov și la fel de mult fosfor că și 200 grame de fasole gătită. Cel puțîn asta susțîn cercetătorii care recomandă să consumi această băutură magică.

Calciul din lapte te ajută la dezvoltarea oaselor și a dinților. Proteinele sunt necesare pentru regenerarea țesutului musculare, dar și pentru a conferi organismului energie.

Laptele conține, printre altele, potasiu. Acesta îți păstrează tensiunea arterială în limite normale, în timp ce fosforul întărește oasele.

Studiile de specialitate au arătat, de asemenea, că persoanele care consumă lapte au un risc mai mic de a înceta din viață din cauza unor afecțiuni cardiac. Ba mai mult decât atât, se pare că scade incidența accidentului vascular cerebral, dar și a diabetului de tip doi, cancer de colon ori a celui de vezica urinară.

Printre altele, laptele reduce tensiunea arterială. Asta pentru că are un conținut bogat de potasiu, calciu și magneziu. În plus, persoanele care includ laptele în dietă lor, chiar și în cafeaua neindulcită de dimineață, nu vor mai avea probleme cu colesterolul.

Ce spune Mihaela Bilic despre lapte

Laptele este un aliment de baza, adica trebuie sa fie prezent in alimentatia noastra in fiecare zi, indiferent daca il beti dulce sau batut sau daca il mancati sub forma de iaurt sau branza.

Laptele este si un aliment functional, adica pe langa rolul lui nutritiv contribuie la mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate. Consumul zilnic de lapte si produse lactate este indicatorul unei alimentatii echilibrate. S-a observat ca persoanele care nu consuma lapte au de obicei si probleme de greutate datorate unei alimentatii monotone sau prea bogata in calorii.

Laptele este unul din rarele alimente care contine toate substantele nutritive de baza, in proportii optime si cu biodisponibilitate crescuta (pot fi usor utilizate in organism). In lapte avem proteine (3-3.5%), glucide (4-5%), lipide (3.5-4.5%) si 87% apa.

Tot in lapte avem vitamine din grupul B si pretioasele vitamine liposolubile A si D. Laptele este SINGURUL aliment care contine TOATE mineralele indispensabile vietii: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, iod, fier, crom etc. Daca ar avea si fibre, laptele ar fi alimentul ideal, adica am putea trai doar cu lapte si produse lactate. Dar ce sa-i faci, nimeni nu e perfect:)

Avand in vedere diversitatea de produse si gusturi care se pot obtine din lapte, e imposibil sa nu gasim o forma de lapte care sa ne placa. Si pana va aparea la televizor, ca in restul Europei, sloganul „consumati zilnic 3 produse lactate”, eu as spune simplu: laptele e sanatate!

Cât despre cafeaua cu lapte, un pahar de caffe latte poate tine loc de mic dejun sau poate fi gustarea perfecta pentru persoanele care vor sa slabeasca, are doar 100 de calorii! 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel