Sari la conținut

Hemoragia digestivă, o urgență ce pune viața în pericol. Ce semne trebuie să urmărești?

abdomen dureros
Sursa forto: arhiva Doctorul Zilei
cauze abdomen dureros: constipare, ulcer, intestin iritabil

Hemoragia digestivă. Este o sângerare ce provine din esofag, din stomac sau din duoden, exteriorizată prin vome sângerânde numite hematemeze. Aceste sângerări sunt frecvente și trebuie luate în serios.Ce o poate cauza? Cum pot fi ele gestionate?

Hemoragia digestivă pune viața în pericol

Hemoragia digestivă este o urgență care pune viața în pericol. Acestea sunt cauzate de pierderea anormală de sânge din tractul digestiv. Acestea se numesc hemoragii digestive superioare sau inferioare, în funcție de organul afectat. Cum să le identificăm rapid? Cine ar trebui să fie consultat? Cum se efectuează tratamentul?

Ce este o hemoragie digestivă?

După cum probabil ați înțeles deja, hemoragiile digestive sunt hemoragii interne. Cu alte cuvinte, acestea sângerează din sistemul digestiv. Dacă nu este tratată, această sângerare poate avea consecințe grave.

Care este diferența dintre sângerare „mare” și „mică”?
Atunci când aceste hemoragii apar brusc, ele se numesc hemoragii digestive acute. Pe de altă parte, atunci când devin progresive, se numesc hemoragii digestive cronice.

În funcție de localizarea hemoragiei, se poate face o distincție între hemoragia digestivă superioară și cea inferioară:

  • Sângerarea digestivă superioară apare în esofag, stomac și în primul segment al intestinului subțire (duoden);
  • Hemoragia digestivă superioară apare în al doilea segment al intestinului subțire (jejun), colon, rect și anus.

Simptome: hematemeză, sângerare rectală, melenă (scaune negre)…

Cum știi dacă ai o hemoragie digestivă?

Simptomele variază în funcție de tipul de hemoragie digestivă.

Hemoragia digestivă superioară (UGI): la ce semne trebuie să fiu atent?
Hemoragia digestivă superioară se poate manifesta prin :

  • Hematemeză (pacienții vomită sânge roșu sau negru)
  • Melenă (pacienții elimină scaune urât mirositoare, negre ca smoala, deoarece sângele a avut timp să fie digerat);
  • În unele cazuri, pacienții prezintă ambele simptome simultan.

Sângerarea digestivă inferioară (LDH): care sunt semnele de avertizare?

Hemoragia digestivă inferioară se poate manifesta prin prezența de sânge roșu în scaun. Aceasta se numește rectoragie sau hematochezie: sângele nu a avut timp să fie digerat și colorează scaunele.

Pot apărea alte simptome?
Indiferent de tipul de hemoragie implicat, alte simptome pot însoți pierderile mari de sânge: transpirație, hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută), leșin urmat de pierderea cunoștinței, tahicardie caracterizată printr-o frecvență cardiacă accelerată, dispnee care duce la dificultăți de respirație;
etc.

Ce este sindromul Mallory Weiss?

Sindromul Mallory Weiss este o complicație care provoacă hemoragii gastrointestinale superioare. Mai exact, apare în timpul vărsăturilor violente (sau a eforturilor de a vomita), care pot provoca o ruptură longitudinală în esofagul inferior, ceea ce duce la hemoragie digestivă superioară.

Incidență: persoanele în vârstă sunt mai predispuse la hemoragii gastrointestinale.  Sângerările digestive pot apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, ele afectează în special vârstnicii, mai ales pe cei care sunt sub tratament cu : medicamente anticoagulante, medicamente antiplachetare sau gastrotoxice, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare

Cauze: cancer, hemoroizi, ulcere… Ce poate cauza sângerarea digestivă?
Sângerarea la nivelul tractului digestiv poate avea la fel de multe cauze diferite ca și diferitele zone ale tractului digestiv implicate.

De ce avem hemoragii digestive superioare?
Cauzele posibile ale sângerării digestive superioare sunt

  • Ulcer peptic (așa-numitul ulcer digestiv): fie un ulcer al stomacului (ulcer gastric), fie un ulcer al duodenului (ulcer duodenal);
  • hipertensiunea portală (o creștere a presiunii în vena portală, cea care ajunge la ficat) și principalele sale complicații: varice esofagiene, gastrice și/sau gastropatie;
  • eroziuni sau ulcerații gastrice cauzate de medicamente;
  • tumori și posibile cancere (cancer esofagian sau cancer de stomac, de exemplu); etc.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel