Sari la conținut

Trusa de prim-ajutor în infecții respiratorii

Potrivit medicilor, 80% din răcelile de sezon se pot trata cu pastile luate fără o rețetă

Din cuprinsul articolului

Andreea Ciulac

Pentru adepții medicinei alopate, există o gamă largă de medicamente anti-răceală eliberate fără prescripție, ce pot fi luate în prima săptămână de boală. „Circa 80% din răcelile ușoare de sezon nu necesită mersul la medic. Oamenii trebuie să știe că la primele semne ale bolii pot lua cu încredere anumite pastile de la farmacie, dar este important și repaosul la pat cel puțin trei zile. Un organism odihnit se va reface mai repede plus că nici nu răspândim virușii în colectivitate”, atrage atenția medicul de familie Tereza Franciuc, președintele Comisiei de Medicină de Familie a Colegiului Medicilor București.
Automedicația în cazul unei răceli poate include picături de nas, alese în funcție de vârsta bolnavului, dar și antiseptice pentru gât, de genul clasicului faringosept, arată medicul.

Nu abuzați de aspirine. Riscați „găuri în stomac”

În ceea ce privește tradiționalele medicamente paracetamol și aspirină, măsura este cuvântul de ordine. Luate „cu pumnul”, spune medicul Tereza Franciuc, dau efectul de „gaură în stomac”. „Ambele sunt de folos în stările febrile, când avem impresia că ne dor toate, pentru că au și acțiune antiinflamatorie. Nu trebuie administrate însă în exces pe stomacul gol. Aspirina, mai ales, chiar și cea tamponată, trebuie evitată cu totul de  persoanele cu afecțiuni gastrice”, mai arată specialistul.
^ Hainele, o protecție superficială
Încercările de a preveni cu orice preț răceala au dat naștere unui mit: cu cât ești mai înfofolit, cu atât ai șanse mai mari să „fentezi” virușii. Iar cel mai de preț accesoriu al „vestimentației anti-gripale” ar fi căciula, fiindcă prin cap se pierde cea mai mare parte a căldurii din corp. Specialiștii sunt de altă părere: căldura corporală iese prin părțile dezgolite indiferent care ar fi acelea. „Frigul favorizează răcirea diverselor zone ale corpului și pot exacerba anumite suferințe. Cu alte cuvinte, nu curenții de aer sunt cauza răcelilor, aceștia doar favorizează înmulțirea unor viruși deja contractați”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru. De altfel, studiile arată că persoanele  îmbrăcate subțire și cele „echipate” până în dinți răcesc în egală măsură.

Tratamentul la domiciliu include: picături de nas, sirop sau faringosept pentru tuse și paracetamol
pentru stările febrile.

Dr.Tereza Franciuc, medic de familie

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel