Sari la conținut

Crește numărul cazurilor de cancer: Simptome tardive și generice. Care este arma împotriva neoplaziilor?

Crește numărul cazurilor de cancer: Simptome tardive și generice. Care este arma împotriva neoplaziilor?

La trei ani distanță, pandemia prezintă „nota de plată” așa-zișilor pacienți non-Covid, adică tuturor celor care au fost nevoiți să renunțe la consultații medicale sau screening, din cauza întreruperii temporare a unor activități spitalicești.

Un studiu realizat de IRCCS Policlinica Sant’Orsola și de Universitatea din Bologna, publicat în revista „Jama Network Open”, a confirmat relația dintre pandemia de Covid-19 și creșterea cazurilor grave de cancer colorectal: între ianuarie 2018 și decembrie 2021, s-a înregistrat o creștere de 8,6% a cazurilor de metastaze, adică diagnostice de cancer în stadiul cel mai avansat, în rândul pacienților tratați în perioada pandemiei, potrivit IL MESSAGGERO.

„Am analizat datele a aproape 18.000 de pacienți tratați în 81 de spitale italiene. Am documentat o rată semnificativ mai mare de cancer colorectal în stadiu avansat în rândul pacienților tratați în perioada de urgență Covid-19”, a explicat Matteo Rottoli, chirurg al unității de chirurgie a tractului alimentar din cadrul IRCCS Policlinica Sant’Orsola.

Cancerul colorectal (CCR) este printre cele mai agresive și cu progresie rapidă și este al treilea neoplasm la bărbați (12%) și al doilea la femei (11,2%).

Potrivit estimărilor Asociației Italiene a Gastroenterologilor și Endoscopiștilor Digestivi (AIGO), cel puțin 500.000 de persoane din Italia au avut această tumoră. Prin urmare, îngrijorarea experților este mare peste tot. Și în multe unități sanitare se organizează pentru a putea reactiva screening-ul și a reduce listele de așteptare.

La Fatebenefratelli Isola Tiberina Gemelli Isola a fost înființat un nou serviciu de ambulatoriu fără programare, pentru toți cei care prezintă simptome sau au sânge ocult pozitiv.

„În general, cancerul colorectal este unul dintre acele neoplasme care pot fi vindecate. În mod clar, cu cât acest neoplasm este descoperit mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de vindecare. Mai mult, un diagnostic precoce prin screening poate implica simpla extirpare a tumorii pe cale endoscopică, deci la colonoscopie, fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală sau chimioterapie sau radioterapie”, explică Sergio Alfieri, director al UOC de Chirurgie Digestivă și Pancreas și Coordonator al Centrului Colon-Rectal al Fundației Spitalului Universitar Agostino Gemelli IRCCS-Fatebenefratelli Isola Tiberina, din Roma.

Anul trecut, spitalul roman împreună cu Regiunea Lazio au organizat o zi de informare și conștientizare cu privire la cancerul colorectal în piața din fața unității medicale.

Ethicon, parte a Johnson & Johnson Medtech, și-a adus o contribuție la inițiativă, punând la dispoziția spitalului și cetățenilor materialele informative ale campaniei internaționale „Lifeline”, care anul acesta a străbătut toată Italia – din Lombardia până în Sicilia – implicând peste 1.000 de persoane, care au putut primi informații despre boală și despre screening-urile oferite de Serviciul Național de Sănătate.

Prevenția este, de asemenea, esențială în cancerul pulmonar: screeningul reduce mortalitatea cu aproximativ 20-25%, deoarece permite ca cancerul să fie interceptat într-un stadiu incipient.

„Diagnosticul precoce este un instrument strategic fundamental pentru îmbunătățirea prognosticului pacienților cu cancer pulmonar”, explică Federico Rea, directorul Departamentului de Chirurgie Toracică și Centrului de Transplant Pulmonar de la Spitalul Universitar din Padova.

Dar chiar și în cazul neoplaziei toracice, se poate interveni cu rezultate bune. «În trecut – remarcă Rea –, pentru a crea acces la torace, se făcea o incizie mare cu retracție, care presupunea multă durere și o recuperare dificilă după operație. Astăzi, însă, o tehnică de toracoscopie minim invazivă (VATS) permite pacientului să părăsească spitalul la 2-3 zile după operație și o recuperare mai rapidă, deoarece este mai puțin dureroasă decât tehnica „open”, adică operația tradițională”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel