Sari la conținut

Neurologii explică modul în care schimbările meteo declanșează acest tip de DURERE. Se poate preveni?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Neurologii explică modul în care schimbările meteo declanșează acest tip de DURERE. Se poate preveni?

Neurologii explică modul în care schimbările meteo declanșează MIGRENE. Durerile de cap pot fi zilnice, însă apariția migrenelor crează panică. Chiar dacă migrena este o afecțiune neurologică foarte comună, milioane de personae se luptă cu ea. Oamenii de știință au constatat că aceste migrenele sunt principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial.

Migrenă este mai mult decât o simplă durere de cap tip tensiune. „Durerea de cap se referă la orice fel de durere la nivelul capului sau al feței”, spune Thomas Berk, MD, profesor asistent clinic la NYU Langone Health Division of Headache Medicine. Potrivit acestuia, există zeci de tipuri diferite de dureri de cap care sunt clasificate din punct de vedere medical pe baza anumitor caracteristici, inclusiv calitatea dureri, localizarea și durata.

Migrenele apar si de la mirosuri sau sex

Atacurile de migrenă includ adesea o durere de cap proeminentă, în care o parte a capului este de obicei mai afectată decât cealaltă, care are o intensitate de la moderată la severă, iar simptomele includ adesea sensibilitate la lumină, la zgomot și greață, spune Dr. Berk, adăugând că „acestea pot dura de la câteva ore până la câteva zile.

Așadear, potrivit medicilor, migrenele pot fi, de asemenea, asociate cu modificări ale vederii, dificultăți de concentrare, amețeli și dureri de gât, printre alte simptome.

În timp ce cercetările sugerează că unele persoane sunt predispuse genetic la migrenă, există factori declanșatori care exacerbează atacurile, spune Dr. Berk. De exemplu, „schimbările neurochimice din creier care duc apoi la anumite simptome”, spune Valentina Popova, MD, profesor asistent clinic de neurologie la NYU Langone Health. Iar exercițiile fizice și mișcarea le pot înrăutăți, adaugă ea.

Dar un lucru pe care s-ar putea să nu îl aveți pe radar ca fiind un declanșator al migrenei? Vremea. Deoarece poate fi greu să o evitați pe aceasta în viața de zi cu zi, vom vorbi despre ce înseamnă acest lucru și ce puteți face în această privință.

De ce este vremea un declanșator al migrenei?

„Diferiți factori cauzează dureri de cap diferite”, spune Dr. Berk, adăugând că vremea are mare impact. „Cel mai adesea este legată de schimbările în modelele meteorologice, mai degrabă decât doar de căldură sau frig”, spune el. De exemplu, umiditatea și schimbarea presiunii barometrice (presiunea aerului în atmosferă) pot fi declanșatori comuni ai migrenelor.

„Creierul migrenei este sensibil la tot felul de schimbări – iar răspunsul la schimbare este adesea o exacerbare a migrenei. Cercetările arată că o schimbare a sistemelor de presiune –  atunci când apar furtuni de ploaie sau stări de umiditate ridicată, precum și schimbările de temperatură – poate crește probabilitatea de apariție a durerilor de cap.”, spune Dr. Pace, potrivit wellandgood.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel