Sari la conținut

Fructul minune care protejează împotriva bolilor de inimă şi a diabetului. Scade glicemia în 3 ore

fructele, desert sanatos
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Fructele cu cel mai mare conținut de zahăr și calorii

Medicii spun că un fruct-minune aduce certe beneficii sănătății, putând fi introdus în alimentația zilnică. Acest fruct are numeroase proprietăți antioxidante și un conținut ridicat de polifenoli, fiind unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru curățarea arterelor și scăderea nivelului de colesterol.

În plus, fructul este bogat în vitamine, fibre și potasiu, care promovează circulația sănătoasă. Este vorba despre rodie, care conține multe substanțe bioactive care protejează organismul de diferite boli şi creşte speranţa de viaţă. Fructul scade tensiune arterială fără efecte adverse asupra organismului, o problemă medicală cu care se confruntă majoritatea persoanelor în vârstă. În plus, acest fruct are proprietăți calmante.

Conţine 15 tipuri de aminoacizi

De altfel, rodia este considerată unul dintre cele mai sănătoase fructe datorită compoziției sale unice și a unui număr imens de proprietăți benefice pentru organism. Sucul său conține până la 15 tipuri de aminoacizi, dintre care 6 se găsesc doar în carne.

Protejează împotriva bolilor sistemului cardiovascular

Bolile de inima se pot dezvolta din mai multe motive. Unii dintre acești factori declanșatori pot fi afectați pozitiv de acidul punicic. Un studiu a constatat că consumul zilnic a 800 de mililitri de suc de rodie, timp de patru săptămâni, a redus semnificativ nivelul de trigliceride din sânge și a îmbunătățit nivelul de colesterol HDL.

Colesterolul HDL „bun” este o proteină importantă de transport în sânge care elimină excesul de colesterol rău, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare, inclusiv ateroscleroză, atacul de cord și accidentul vascular cerebral. În plus, s-a demonstrat că un consum zilnic de suc de rodie îmbunătățește fluxul sanguin la pacienții cu boli de inimă.

Potrivit experţilor, acest fruct este deosebit de important atunci când vine vorba despre sănătatea femeilor, deoarece ameliorează disconfortul din timpul menstruației, calmează durerile de cap și ajută la menopauză.

Rodiile sunt bogate în fier, fiind recomandate persoanelor cu anemie, care ar putea consuma un suc diluat de rodie: câte o jumătate de pahar de 3 ori pe zi cu 30 de minute înainte de masă.

Acționează ca insulina naturală

Rodia este un fruct sănătos, mai ales pentru persoanele care au diabet. O jumătate de linguriță de suc de rodie de 4 ori pe zi ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Nutriționistul Rob Hobson a explicat, pentru Express.co.uk, că sucul de rodie poate scădea nivelul de zahăr din sânge în trei ore, potrivit unor cercetări.

Mecanismul din spatele acestei reduceri nu este destul de „clar”, dar cercetătorii cred că se datorează antioxidanților. „În principiu, ei cred că se datorează faptului că sucul de rodii are o concentrație foarte mare de antioxidanți.

Acești antioxidanți sunt în mare parte flavonoide și sunt diferite, dar cred că sunt antocianii, cei care îi dau culoarea roșie-violetă intensă. Și, practic, ei cred că acești antioxidanți se leagă cumva de zahăr și te împiedică să ai un efect atât de mare asupra nivelului de insulină, a explicat nutriţionistul.

„În studii, au folosit 1,5 mililitri (ml) pe kilogram de greutate corporală. Recomandarea actuală  nu ar trebui să fie mai mult de 150 ml. „Așadar, dacă bei doar un pahar de suc de rodie în cadrul acestei orientări, teoretic ar trebui să fie suficient”, a explicat nutriționistul Rob Hobson, citat de portalul foodstory.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel