Sari la conținut

Fructul care scade glicemia și îmbunătățește sensibilitatea la insulină

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Atunci când o persoană are o alimentație nesănătoasă, iar produsele încărcate cu zaharuri și grăsimi nocive ocupă un loc important în dieta sa, este probabil ca în scurt timp nivelul acestei substanțe din sânge să fie la cote nocive.

Biblioteca Națională de Medicină a SUA, Medline Plus, explică faptul că zahărul din sânge se numește glucoză și este obținut după consumul de alimente. Aceasta este atât de importantă încât celulele organismului au nevoie de ea pentru a funcționa.

Cu toate acestea, după cum s-a menționat, consumul ridicat poate fi dăunător, ducând la afecțiuni precum hiperglicemia sau diabetul, în care nivelul zahărului din sânge este ridicat, începând cu prediabetul. De asemenea, poate duce la sindrom metabolic și chiar insomnie.

Citeste si…

Acest lucru poate duce la incapacitatea organului de a produce aceste celule, motiv pentru care apare diabetul de tip 2. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate afecta, de asemenea, nervii și alte organe din organism.

Pentru a reduce glicemia și a îmbunătăți sensibilitatea la insulină există un fruct în special și anume pruna, dar este mai puternică atunci când este deshidratată, adică prunele uscate, potrivit Tua Saúde.

Insulina este un hormon produs în pancreas care controlează glicemia. Cu toate acestea, celulele care devin rezistente la insulină lasă nivelul zahărului din sânge la cele mai înalte cote.

Citeste si…

„Fibrele solubile din prune, cum ar fi pectina, ajută la scăderea absorbției glucozei în dietă, ceea ce favorizează scăderea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățește răspunsul organismului la insulină, ajutând la prevenirea și tratarea diabetului zaharat”, se arată pe site.

„De asemenea, sorbitolul din prune permite ca zahărul din alimente să fie absorbit lent, motiv pentru care asigură un control glicemic mai bun”, adaugă el.

Prunele uscate: beneficii

Prunele uscate sunt considerate fructe uscate deoarece și-au pierdut o mare parte din conținutul de apă, devenind astfel un aliment deshidratat.

Citeste si…

Acest fruct este cunoscut pentru nutrienții și beneficiile sale pentru organism. Datorită calității sale nutriționale, a atras interesul cercetătorilor care s-au dedicat studierii proprietăților și beneficiilor sale. Din acest motiv, multe dintre beneficiile sale pentru sănătate au în prezent suport științific.

De exemplu, cercetările efectuate de Universitatea Wollongong din Australia indică faptul că prunele au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antialergice care promovează bunăstarea.

Unul dintre beneficiile majore ale prunelor este că conținutul lor ridicat de fibre alimentare favorizează motilitatea intestinală și ajută la reducerea constipației. De asemenea, conțin sorbitol, un alcool din zahăr despre care se spune că are efecte laxative.

Citeste si…

Acest lucru este confirmat de alte cercetări efectuate de King’s College din Londra, care indică faptul că consumul acestui aliment este mai eficient în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative.

Poate fi „un aliat excelent pentru ameliorarea constipației și reglarea funcției intestinale, deoarece este bogat în fibre”, explică Tua Saúde.

Etichete:
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel