Din cuprinsul articolului
Brânza este o sursă excelentă de proteine și calciu, însă nu toate tipurile de brânză au aceeași compoziție nutrițională. Oamenii de știință au identificat brânza cheddar ca fiind cea mai bună pentru inimă, deoarece conține componente care susțin sănătatea vaselor de sânge și normalizează nivelul colesterolului, relatează publicația Eating well.
Detalii despre studiul privind cea mai benefică brânză pentru colesterol și inimă
Studiul a inclus 58 de participanți și toți aveau peste 50 de ani, cu o vârstă medie de 59 de ani și erau supraponderali. Cercetătorii explică faptul că au ales aceste persoane deoarece fuseseră adesea sfătuiți să evite consumul de brânză din cauza conținutului său de grăsimi saturate.
Participanții nu aveau comorbidități cronice sau intoleranțe la produsele lactate și toți urmau un regim alimentar omnivor.
Cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri și ambele au primit zilnic 120 de grame de brânză cheddar neprocesată. Timp de șase săptămâni, un grup a mâncat în fiecare zi brânză cheddar făcută din lapte de vaci hrănite cu iarbă. În timp ce ceilalți au mâncat brânză făcută din lapte de la vaci hrănite cu o dietă mixtă completă.
În urma analizelor statistice, participanții din primul grup aveau niveluri mai scăzute de acizi grași saturați circulanți, care sunt deosebit de buni pentru inimă. În plus, concentrațiile colesterolului total și ale colesterolului LDL au scăzut în ambele grupuri la aproximativ aceleași niveluri.
Cu toate acestea, studiul a constatat puține diferențe între cele două grupuri în ceea ce privește nivelul colesterolului din sânge, astfel încât sunt necesare studii mai detaliate.

O doză zilnică de brânză bună pentru inimă
American Heart Association recomandă consumul zilnic a două-trei porții de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Grăsimea nu este singura componentă a brânzei care poate afecta sănătatea inimii.
Consumul de cantități mari de sodiu a fost legat de hipertensiunea arterială. Dacă trebuie să vă monitorizați aportul de sodiu pentru a vă controla tensiunea arterială, luați în considerare limitarea consumului de brânzeturi precum mozzarella, elvețiană, ricotta și mascarpone, recomandă publicația.
Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a vă reduce colesterolul, anumite alimente pot ajuta la scăderea nivelului, inclusiv somonul, fulgii de ovăz, fasolea și merele. S-a demonstrat că activitatea fizică regulată îmbunătățește nivelul colesterolului, adaugă publicația.