Sari la conținut

Oraşul din România care devenise un paradis al piraților. Cum reușeau să jefuiască navele pe Dunăre și Marea Neagră

corabie pirati
sursa foto: pixabay

Știai că singurul mormânt de pirat din Europa se află în România? Descoperă povestea uimitoare a piratului de pe Dunăre!

Puțini știu că, deși celebrul „Jack Sparrow” este un personaj din filme, adevăratul pirat de pe apele Dunării a existat cu mult înaintea acestuia. Povestea lui Ghiorghios Kontoguris, un grec născut pe insula Cefalonia, este fascinantă și își are rădăcinile chiar în România. Mormântul său este singurul de acest tip din Europa și se află în micul oraș Sulina, pe malul Dunării, potrivit StiripeSurse.ro.

Kontoguris a fost cunoscut ca „ultimul pirat adevărat al Mării Negre și Dunării” și a terorizat zonele de coastă ale Europei de Est la mijlocul secolului al XIX-lea. Înarmat cu o ingeniozitate demnă de filmele de acțiune, el a condus o bandă internațională de pirați care jefuiau navele care treceau pe lângă țărmurile Mării Negre și Dunării. Banda lui era formată din cazaci, lipoveni, bulgari, greci și români.

Piraterie „pe Dunăre” – O metodă ingenioasă

corabie pirati
sursa foto: pixabay

Metodele lui Kontoguris de a prinde corăbiile erau cu adevărat inedite. Unul dintre cele mai remarcabile trucuri ale sale consta în a lega două felinare de o scândură și a le lăsa să se legene pe malul Dunării. De departe, acest truc părea o corabie ancorată, iar căpitanii, atrași de lumina acestora, ajungeau ușor pe bancurile de nisip. Apoi, pirații interveneau rapid, prădând navele. Când această metodă nu dădea roade, Kontoguris și echipa sa atacau direct navele, în stil „comando” nocturn.

Un „Port Royal” românesc pe malul Dunării

Sulina, la mijlocul secolului XIX, era un port cosmopolit de mare importanță – un fel de „Port Royal” al Europei, unde se întâlneau negustori din toată lumea: ruși, turci, englezi și altele. Pirații ca Ghiorghios Kontoguris își pregăteau atent planurile de atac în tavernele de aici, pe baza zvonurilor de pe mal.

Istoricul Charles King spunea: „Pirateria era omniprezentă la începutul epocii moderne. Pirații erau o povară atunci când atacau corăbiile, dar o binecuvântare când erau convinși să atace vasele inamicilor.”

Sfârșitul unui pirat și legendele Deltei

Kontoguris a murit în 1871, în urma unui atac eșuat asupra unei nave cu escortă. La doar 33 de ani, moartea sa a rămas un mister, iar fratele său i-a ridicat un mormânt special în cimitirul din Sulina, cu simbolul caracteristic piraților – „un craniu cu două oase încrucișate”.

Delta Dunării a fost, de-a lungul secolelor, scena multor acte de piraterie, iar cazacii, cu bărci rapide, numite „pescăruși”, erau cei mai temuti. Legendele Deltei spun că aceștia ascundeau comori în drumuri pietruite sub apă, deși autenticitatea acestora rămâne în continuare un mister.

Astăzi, mormântul lui Ghiorghios Kontoguris rămâne un simbol al pirateriei legendare din Europa, iar misterele poveștilor din jurul său încă fascinează turiști și localnici deopotrivă.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel