Sari la conținut

Planta minune care opreşte căderea părului și îmbunătăţeşte memoria

tratament pentru caderea parului
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Această plantă are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind supranumită „planta minților lucide. Este originară din bazinul mediteraneean și se cultivă în aproape toată lumea.

Numele „Rosmarinus” înseamnă „roua mării” și face trimitere la habitatul natural al plantei, care preferă dealurile însorite și calde de la marginea mării. Este un arbust verde toată perioada anului, însă nu rezistă temperaturilor scăzute sub pragul înghețului.

Este o plantă veșnic verde, folosită adesea în scopuri culinare, având numeroase beneficii pentru organism, printre care și îmbunătățirea funcției creierului și reducerea stresului.

Tratament empiric în epidemiile de ciumă

Din vechime, rozmarinul a avut diverse întrebuințări, de la cele culinare la cele medicinale și chiar magice sau religioase. În Grecia antică se ardeau ramuri de rozmarin la înmormântări. În Evul Mediu, rozmarinul era folosit în epidemiile de ciumă, iar în Roma Antică se spunea că mirosul lui ajută memoria și îl face pe om să gândească lucid.

rozmarin
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Datorită aromei sale inconfundabile este folosit cu succes în bucătărie pentru condimentarea cărnii, în special, fiind folosit atât verde, cât și uscat.

Rozmarinul conține numeroase uleiuri esențiale, taninuri și alte substanțe benefice sănătății. În medicina tradițională a fost folosit cu succes în toate timpurile și este în continuare folosit, inclusiv în industria farmaceutică.

Remediu consacrat în medicina tradițională

Infuzia de rozmarin este benefică în cazul căderii părului, astfel clătiți-vă părul cu această infuzie de fiecare dată după ce vă spălați pe cap. Face bine scalpului și rădăcinii părului și nu veți mai avea probleme cu căderea lui.

Rozmarinul are o puternică acțiune antiseptică și antiinflamatoare datorită numeroaselor uleiuri volatile, acid fenolic și flavonoide pe care le conține. Este un tonic cerebral legendar, care îmbunătățește memoria și stimulează concentrarea.

Sub formă de infuzie, adică ceaiul de rozmarin este și un foarte bun energizant, pentru că stimulează absorbția de oxigen în celule, în special combinat cu cimbrul, susțin fitoterapeuții. Îndulciți cu miere și puteți adăuga lămâie după gust.

Rozmarinul este indicat și în cazul circulației sangvine deficitare și a tensiunii arteriale scăzute, dar și a depresiilor ușoare. Este cunoscut și ca un bun stimulent al sistemului circulator. Datorită unei substanțe numită rozmaricină este un bun antioxidant și ajută la tratarea inflamațiilor, precum cele articulare, dar și a artritei.

Uleiul esențial de rozmarin este indicat în cazul durerilor de cap și a migrenelor. Masați tâmplele ușor cu acest ulei. De asemenea, uleiul are efect bacteriostatic, lucru demonstrat pe un mare număr de bacili, virusuri, dar și germeni patogeni.

ulei de rozmarin
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Poate fi administrat sub forma preparatelor aromaterapeutice și are acțiune asupra afecțiunilor dermatologice, precum mătreața, eczeme sau acnee.

În cazul problemelor respiratorii, în special astm sau tuse convulsivă, faceți aerosoli cu ulei esențial de rozmarin, care trebuie folosit diluat pentru a nu fi iritant. Ajută în cazul anumitor afecțiuni ale sistemului nervos și pentru întărirea sistemului imunitar.

Atenţie! Această plantă minune are şi câteva contraindicații. Trebuie consumat cu măsură în timpul sarcinii, în cazul epilepsiei și al hipertensiunii.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel