Sari la conținut

Cofeina influențează riscul de diabet și greutatea corporală. Ce trebuie să știi

cafea dimineata
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Cafeaua are beneficii uimitoare

Cafeaua ar putea face mai mult decât să îți ofere energie dimineața. Un nou studiu publicat în BMJ Medicine arată că nivelul de cofeină din sânge poate influența cantitatea de grăsime corporală și riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetători de la Karolinska Institute (Suedia), Universitatea din Bristol și Imperial College London au analizat date genetice de la aproape 10.000 de persoane pentru a înțelege cum reacționează corpul la cafeină și care sunt implicațiile asupra sănătății.


Cofeina din sânge, legată de un indice de masă corporală mai mic

Studiul a folosit o metodă numită Mendelian randomization pentru a explora relațiile cauzale dintre gene, consum de cofeină și boli metabolice. Rezultatele arată că persoanele cu predispoziții genetice pentru concentrații mai ridicate de cofeină în sânge au avut un indice de masă corporală (IMC) și o masă de grăsime corporală mai mici.

Practic, acești indivizi descompun cafeina mai lent, ceea ce duce la prezența mai îndelungată a substanței în sânge, chiar dacă tind să consume mai puțină cafeină în general.

„Concentrațiile crescute de cofeină au fost asociate cu un risc mai mic de diabet de tip 2, iar aproximativ jumătate din acest efect se explică prin reducerea indicelui de masă corporală”, au scris cercetătorii în articolul publicat în martie 2023.


Ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea ta?

Legătura dintre cofeină, greutate corporală și diabet de tip 2 deschide noi perspective asupra utilizării băuturilor care conțin cofeină, dar fără calorii, ca posibilă metodă de control al greutății. Însă specialiștii avertizează că efectele pe termen lung ale consumului de cofeină rămân insuficient studiate.

Echipa de cercetători a subliniat că mici schimbări metabolice produse de cofeină ar putea avea un impact semnificativ, având în vedere consumul larg de cafea la nivel mondial. Prin stimularea termogenezei (producerea de căldură în organism) și a oxidării grăsimilor (transformarea grăsimii în energie), cafeina poate sprijini metabolismul general.


Cafeaua și bolile cardiovasculare

Deși cercetătorii au observat o asociere clară între cofeină, greutate corporală și riscul de diabet de tip 2, nu au identificat o legătură similară între nivelul de cofeină din sânge și riscul de boli cardiovasculare, precum fibrilația atrială, insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral.

Aceste rezultate completează concluziile altor studii anterioare, care au arătat că un consum moderat de cofeină poate avea efecte benefice asupra sănătății inimii și asupra menținerii unui IMC sănătos.


Precauții importante

Chiar dacă rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii insistă asupra faptului că nu toate efectele cofeinei sunt pozitive. Consumul excesiv poate duce la insomnie, anxietate, probleme digestive sau bătăi neregulate ale inimii.

„Chiar dacă studiile mici pe termen scurt au arătat că cofeina reduce greutatea și masa de grăsime, efectele pe termen lung necesită investigații suplimentare”, a explicat dr. Benjamin Woolf, epidemiolog genetic la Universitatea din Bristol.

De asemenea, specialiștii susțin necesitatea unor studii clinice randomizate care să confirme dacă băuturile fără calorii, dar cu cofeină, pot deveni o strategie eficientă împotriva obezității și diabetului de tip 2.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel