Sari la conținut

Boala Alzheimer, reversibilă în unele cazuri. Ce au aflat cercetătorii de la Harvard

Alzheimer
Foto: Canva
Alzheimer

Boala Alzheimer, reversibilă în unele cazuri. Timp de decenii, boala Alzheimer a fost considerată o cale fără întoarcere, un declin lent, dar inevitabil al memoriei și al gândirii. Noi cercetări efectuate la Harvard încep să conteste această ipoteză.

Un studiu din 2024 sugerează că, prin schimbări specifice ale stilului de viață, ar fi posibilă inversarea simptomelor Alzheimer în stadiile incipiente, deși nu există un tratament universal valabil pentru toți pacienții.

Alzheimer, reversibilă în unele cazuri prin dietă și rutina zilnică

alzheimer
Foto: Science Photo Library/Canva

Studiul, publicat în Alzheimer’s Research & Therapy, a urmărit 50 de persoane cu Alzheimer în stadiu incipient pe parcursul a 20 de săptămâni.

În loc să utilizeze medicamente, participanții au adoptat un program axat pe o dietă bazată pe plante, exerciții fizice regulate, obiceiuri de somn mai bune și reducerea stresului. La sfârșitul studiului, mulți au prezentat îmbunătățiri măsurabile la testele cognitive.

Unii au recăpătat chiar abilități precum memorarea numelor sau urmărirea conversațiilor.

„Să obții rezultate semnificative în doar 20 de săptămâni, la doar 50 de pacienți, doar prin schimbarea stilului de viață – să fiu sincer, a fost șocant pentru mine”, a declarat recent autorul principal Rudolph Tanzi, profesor la Harvard Medical School, conform bgr.

Descoperirile indică posibilitatea ca schimbările de stil de viață să poată contribui la inversarea simptomelor Alzheimer înainte ca boala să progreseze prea mult.

Un factor cheie este rezistența la insulină, care afectează capacitatea creierului de a procesa energia.

Trecând la o dietă cetogenică sau mediteraneeană, participanții și-au îmbunătățit metabolismul energetic al creierului. Acest lucru, la rândul său, poate reduce inflamația și susține funcția neurală.

Alte intervenții s-au concentrat pe corectarea deficiențelor nutriționale legate de declinul cognitiv, pentru a încerca să inverseze progresul Alzheimerului.

De exemplu, nivelurile scăzute de vitamina B12 și vitamina D au fost asociate cu un risc crescut de Alzheimer. Îmbunătățirea somnului și activitatea fizică regulată stimulează, de asemenea, fluxul sanguin către creier și promovează sănătatea sinaptică.

Desigur, nu toate cazurile de Alzheimer vor răspunde în același mod. Studiul a fost relativ mic, iar majoritatea participanților aveau Alzheimer sporadic (non-genetic), care este mai susceptibil de a fi influențat de factori de mediu și de stilul de viață.

Experții avertizează că sunt necesare mai multe cercetări înainte ca aceste descoperiri să poată fi aplicate pe scară largă.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel