Sari la conținut

O nouă minivacanță bate la ușă: când și cine se bucură de ea?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Românii vor avea parte de un nou weekend prelungit în luna iunie, odată cu sărbătoarea Rusaliilor. În 2025, prima zi de Rusalii este celebrată duminică, 8 iunie, iar a doua zi, luni, 9 iunie, este zi liberă legală pentru toți angajații din România, potrivit Codului Muncii.

Astfel, minivacanța de Rusalii din acest an va cuprinde trei zile libere consecutive: sâmbătă, 7 iunie, duminică, 8 iunie (prima zi de Rusalii) și luni, 9 iunie (a doua zi de Rusalii), oferindu-le românilor o oportunitate perfectă pentru relaxare, călătorii sau timp petrecut cu familia.

O sărbătoare cu semnificație religioasă profundă

Rusaliile, cunoscute și sub denumirea de „Cincizecime”, se celebrează la 50 de zile după Paște și marchează momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra apostolilor lui Iisus Hristos. Această sărbătoare simbolizează, totodată, și întemeierea Bisericii creștine, fiind una dintre cele mai vechi și importante sărbători religioase din calendarul ortodox.

Zile libere legale în 2025: Ce urmează

În total, anul 2025 aduce 17 zile libere legale pentru angajații români, dintre care 13 cad în timpul săptămânii, iar 4 în weekend. Printre cele mai importante zile libere rămase se numără:

  • 15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
  • 25 și 26 decembrie (joi și vineri) – Crăciunul

Deși 1 iunie – Ziua Copilului este și ea o zi liberă legal, în 2025 cade într-o duminică, neaducând un beneficiu suplimentar pentru salariați.

Pe lângă sărbătorile legale, românii pot beneficia și de zile libere suplimentare pentru evenimente personale sau familiale, conform contractului colectiv de muncă. Printre acestea:

  • Căsătoria salariatului – 5 zile
  • Nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile (dacă tatăl a urmat curs de puericultură)
  • Decesul unui membru apropiat – între 1 și 3 zile
  • Donarea de sânge – 1 zi
  • Schimbarea domiciliului cu relocare în altă localitate – 5 zile
  • Pregătirea lucrării de diplomă (pentru studenți) – până la 30 de zile fără plată

Excepții și prevederi legale

Angajatorii sunt obligați să acorde zilele libere legale prevăzute de lege. Totuși, în domenii esențiale precum sănătatea sau alimentația publică, unde activitatea nu poate fi întreruptă, aceste zile pot fi recuperate ulterior. Zilele libere sunt plătite și nu afectează drepturile salariale sau contractul individual de muncă.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel