Din cuprinsul articolului
Obiectul banal, aflat în milioane de locuințe, dublează riscul de cancer. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la un obiect banal, aflat în milioane de locuințe. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că acesta poate elibera niveluri periculoase de benzen – o substanță toxică și cancerigenă – în timpul arderii gazului natural sau al propanului, potrivit Science Alert. Studiul a fost publicat recent în Journal of Hazardous Materials.
Risc dublu de cancer pentru cei mici

Cercetătorii spun că acel obiect banal este aragazul. Emisiile de benzen din 87 de locuințe au fost simulate prin modele informatice și modul în care gazul se propagă în spațiul interior. Rezultatele sunt îngrijorătoare: în casele cu cele mai ridicate emisii de benzen și cu cea mai slabă ventilație, riscul de cancer asociat inhalării acestui compus era „semnificativ crescut”, în special în cazul copiilor.
Apartamentele și locuințele mici, cele mai expuse
Pentru cei mici, riscul pe durata vieții de a dezvolta cancer cauzat de benzen era de 1,85 ori mai mare decât în cazul adulților.
Benzenul se poate răspândi rapid în toată casa
Benzenul, un compus recunoscut oficial ca fiind cancerigen, se poate răspândi rapid în toată casa, inclusiv în dormitoare – ceea ce accentuează pericolul, având în vedere că petrecem acolo mult timp și în repaus. Apartamentele sau locuințele mici sunt cele mai expus, mai ales dacă nu există hotă, ferestre deschise sau alte surse de ventilație.
Conform OMS, un risc acceptabil de cancer cauzat de expunerea la astfel de substanțe este de 1 caz la un milion de persoane. Studiul arată însă că, în cele mai rele scenarii analizate, riscul ajunge la: 1,92 până la 12,03 cazuri la un milion în cazul copiilor și 0,94 până la 5,89 cazuri la un milion în cazul adulților.
Diferențele se explică prin faptul că cei mici au o greutate corporală mai mică și o rată de respirație mai rapidă – factori care favorizează o absorbție mai mare a substanțelor toxice.
Nu toate locuințele sunt în această situație extremă
Cercetătorii subliniază că nu toate locuințele sunt în această situație extremă – dar pericolul este real, mai ales în contextul în care americanii petrec, în medie, 90% din timp în interior, o tendință în creștere odată cu munca de acasă.
Vestea bună: simpla deschidere a unei ferestre, folosirea regulată a unei hote sau limitarea utilizării aragazului cu gaz pot reduce considerabil riscurile.
Concluzia specialiștilor este clară: „Este esențial să conștientizăm impactul poluanților din aerul interior, mai ales în gospodăriile unde ventilația este limitată.”