Din cuprinsul articolului
Potrivit statisticilor, un român consumă în medie 90 de kilograme de pâine pe an, cel mai vechi aliment din lume. Experţii atrag atenţia că mai ales persoanele obeze, cele cu alergii la gluten sau diabeticii trebuie să aibă grijă la cât şi ce pâine consumă. Acest îndemn este valabil şi pentru bolnavii cronici, în special cei cu probleme cardiovasculare.
Medicul cardiolog Aurelio Rojas a dezvăluit recent care este cea mai benefică pâine pentru inimă. Deși pastele făcute din făină rafinată sau produsele de patiserie nu sunt cele mai bune opțiuni pentru consumul zilnic, pâinea integrală nu este doar sigură, ci și foarte sănătoasă. Potrivit expertului, ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, precum și la pierderea în greutate.
Potrivit medicului, acest lucru este valabil numai pentru pâinea de înaltă calitate, făcută cu aluat acru, fără aditivi artificiali și conservanți, adică, în cea mai mare parte, făcută în casă sau la fermă, dar nu industrială. Produsul îmbunătățește simultan metabolismul, încetinește absorbția grăsimilor și menține stabil nivelul de zahăr din sânge, relatează SurreyLive.
Alte beneficii ale pâinii din cereale integrale
Consumul regulat de cereale integrale reduce riscul de patologii periculoase ale inimii și vaselor de sânge. Este suficient să mănânci doar 28 g de pâine cu tărâțe pe zi pentru a reduce la jumătate riscul de a dezvolta boli coronariene, ateroscleroză, angină pectorală, atac de cord, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.
Produsul conține antioxidanți, vitamine, potasiu și calciu, care au următoarele efecte benefice:
- scăderea tensiunii arteriale;
- prevenirea depunerii colesterolului pe pereții vasculari;
- combaterea formării cheagurilor de sânge;
- menținerea rezistenței și elasticității capilarelor;
- normalizarea proceselor metabolice din creier.
Pâinile din cereale integrale sunt bogate în fier. O felie de pâine integrală conține până la 2,5 mg din mineralul valoros, ceea ce reprezintă 1/5 din necesarul zilnic pentru un adult. Oligoelementul este implicat activ în transportul oxigenului prin fluxul sanguin și în menținerea unor niveluri ridicate de hemoglobină. Prin urmare, deficitul de fier duce la lipsa de oxigen, anemie și oboseală cronică.
Pâinea din cereale integrale va ajuta la prevenirea tuturor acestor probleme. Aceasta crește concentrația de fier din sânge și ajută la combaterea lipsei de oxigen chiar și în cazul unei activități fizice crescute.
Pastele făinoase din făină de tărâțe sunt bogate în fibre – fibre dietetice grosiere care sporesc peristaltismul intestinal și îmbunătățesc digestia. Fibrele servesc ca un mediu nutritiv ideal pentru microflora intestinală bună.

Bacteriile benefice:
- promovează o absorbție excelentă a alimentelor;
- mențin un nivel ridicat de imunitate;
- protejează tractul gastrointestinal de infecții;
- luptă împotriva bolilor inflamatorii ale sistemului digestiv.
Câtă pâine este indicat să consumi zilnic
În general, specialiştii recomandă un consum de maxim 400 de grame de pâine pe zi şi un consum mediu de 250 de grame de pâine pe zi. Dar în stabilirea cantităţii de pâine pe care o putem mânca într-o zi trebuie luat în calcul şi ce mâncăm pe lângă aceasta.
Un bărbat trebuie să consume în jur de 2.000 de calorii pe zi, pentru a se menţine la greutatea avută, iar o femeie în jur de 1.500 de calorii pe zi. Dacă luăm în calcul faptul că 100 de grame de pâine conţin circa 250 de calorii, ajungem la concluzia că dacă un bărbat consumă 800 de grame de pâine pe zi, iar o femeie 600 de grame de pâine pe zi, acele persoane nu ar trebui să mai mănânce nimic altceva, într-o întreagă zi, dacă nu vor să ia kilograme în plus.