Din cuprinsul articolului
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată.
„În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, decizia de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și a blocului de nașteri rămâne în continuare valabilă”, a informat purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu.
Un număr de 11 medici și un asistent au fost sancționați de inspectorii din cadrul DSP Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul SJU Târgu Jiu.
Anchetă epidemiologică de amploare
DSP Gorj a emis duminică seara avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul SJU Târgu Jiu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, medicii epidemiologi din cadrul Serviciului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) au efectuat, pe 9 mai, instruiri ale personalului prezent la acea dată și oră la serviciu, instruiri privind igiena mâinilor, respectarea precauțiunilor standard, respectarea circuitelor funcționale, modul de utilizare al produselor de dezinfecție, iar conducerea unității sanitare a inițiat demersurile pentru înlocuirea mobilierului uzat.

În urma verificărilor SPIAAM, s-a constatat existența substanțelor dezinfectante în secție și bloc, precum și a echipamentelor de protecție. De asemenea, în perioada 5-7 mai, au fost testați și retestați epidemiologic 18 angajați – zece medici, cinci moașe și trei îngrijitoare de curățenie, fiind prelevate în total 30 de probe de autocontrol.
Conform informațiilor primite de la medicul-șef SPIAAM, testele au ieșit pozitive. De asemenea, au fost prelevate și analizate probe de autocontrol de pe suprafețe, aeromicrofloră, probe sterile (instrumentar, materiale sterile etc.), care au ieșit negative.
Pe 10 mai au fost recoltate de către SPIAAM 70 probe de autocontrol – aeromicrofloră, suprafețe, probe sterile și probe de tegumente – de la 15 angajați ai Secției Obstetrică-Ginecologie, blocului operator, blocului de nașteri.
Măsuri pentru stingerea focarului de infecţie
Potrivit planului de măsuri transmis de către Serviciul SPIAAM secție și către DSP Gorj, se vor continua zilnic activitățile de instruire pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale la nivelul secției, a blocului operator și a blocului de nașteri, Camerei de Gardă și a cabinetului de Obstetrică-Ginecologie din Ambulatoriul Integrat.
De asemenea, se vor preleva probe de pe tegumente și exudat nazal de la întreg personalul din secție, blocul operator și blocul de nașteri, Camera de Gardă, Cabinet ambulatoriu Obstetrică-Ginecologie, zilnic se vor continua activitățile de curățenie și dezinfecție, inclusiv nebulizare a spațiilor conform graficelor stabilite, vor fi reevaluate stocurile de produse dezinfectante și de echipamente de protecție, se va monitoriza atent evoluția cazurilor existente și se va realiza screeningul infecțios al tuturor pacienților din secție, tzransmite sursa citată de Agerpres.
Totodată, s-a dispus continuarea anchetei epidemiologice în vederea identificării sursei, purtarea permanentă a echipamentului de protecție, purtarea permanentă a măștii de protecție în timpul programului de lucru pentru întregul personal din secție/bloc operator/bloc de nașteri, Camera de Gardă, Cabinetul Obstetrică Ginecologie din Ambulatoriul Integrat, utilizarea mănușilor de protecție înainte de orice manevră aplicată asupra pacientului, igiena corespunzătoare a mâinilor, aprobată la nivelul unității medicale, informarea scrisă a personalului medico-sanitar și auxiliar din secție, bloc operator și bloc nașteri privind măsurile de decolonizare.