Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă în creier când apare depresia. Un medic psihiatru spune că această tulburare poate duce chiar la apariția cancerului.
„În trecut, ipoteza centrală a apariției depresiei, etiologia care ar fi incriminată, era centrată pe ipoteza monoaminergică, adică de scădere a neurotransmițătorilor, de noradrenalină, serotonină, dopamină.
Cercetătorii arată că, de fapt, este vorba despre neuroplasticitate, capacitatea noastră de a ne adapta la factori stresori interni sau externi. În cazul acesta, este un factor propriu, al nostru.
În cazul în care persoana nu are această adaptare, deci neuroprotecția lui cedează, la un factor stresor chiar din afară, nu musai din interior, să spunem stresul, atunci apar niște dezechilibre. Se discută, mai nou, despre anumiți factori de neuroprotecție.
Dr. Adela Magdalena Ciobanu: BDNF, un factor derivat din creier care răspunde de apariția depresiei

E vorba despre BDNF, de exemplu, un factor derivat din creier care răspunde de apariția depresiei. Când scade nivelul lui, omul devine vulnerabil și descoperit în fața acestei patologii” a explicat prof. univ. abilitat dr. Adela Magdalena Ciobanu, medic primar psihiatru, la ”Academia de Sănătate”.
În momentul în care apar factori stresori și barierele care ar trebui să ne protejeze sunt depășite, apare un răspuns imunitar mai mare. ”Prin creșterea acestui răspuns imunitar, crește cortizonul și apar tot felul de fenomene pe acest stres inflamator care pot să ducă, bineînțeles, până la un cancer” a explicat medicul primar psihiatru.
Conform acesteia, noile tratamente pentru depresie acționează și echilibrează balanța între glutamat și GABA.
„Glutamatul este neurotransmițătorul excitator cel mai mare de la nivelul creierului. Odată ce este în exces, înseamnă că avem un stres major și începe să acționeze la nivel cerebral. Dezechilibrul lui în sensul că-i crește nivelul nu face decât să ne bombardeze creierul cu factorul stresor” afirmă prof. univ. abilitat dr. Adela Magdalena Ciobanu.