Sari la conținut

Cele mai frecvente 5 simptome de demență la persoanele de 40 de ani

Foto: arhiva doctorulzilei.ro
Uitarea, normală sau nu?

Demența, un termen general pentru un declin al capacității mentale suficient de sever pentru a interfera cu viața de zi cu zi, este o boală care modifică creierul.

Nu există un simptom specific legat de demență, ci mai degrabă un grup de simptome asociate cu aceasta, cum ar fi pierderea memoriei, gândirea afectată, raționamentul și abilitățile sociale.

Debutul demenței poate apărea încă de la vârsta de 40 de ani

Atunci când celulele creierului sunt deteriorate, acest lucru interferează cu capacitatea persoanei de a comunica corect. Pot exista multe motive asociate cu demența, unele fiind accidente vasculare cerebrale, leziuni sau chiar consumul pe termen lung de alcool, printre altele.

Cele mai frecvente tipuri de demență includ:

  • boala Alzheimer (cea mai frecventă),
  • demența cu corpi Lewy,
  • demența frontotemporală,
  • demența vasculară (cauzată de fluxul sanguin redus/mai mic către creier).

Adesea, debutul demenței apare devreme, chiar în jurul vârstei de 40 de ani. Află ce declanșează acest debut precoce și care sunt semnalele de alarmă.

1. Pierderea memoriei

Primul simptom al demenței sau al bolii Alzheimer este pierderea memoriei și este unul dintre cele mai frecvente semne ale acestei boli a creierului. În această etapă, oamenii tind să uite lucrurile mai des decât de obicei.

Persoanele care suferă de demență incipientă tind adesea să uite lucruri importante, cum ar fi evenimente sau date precum aniversări sau zile de naștere. Acesta este printre cele mai frecvente simptome ale demenței la persoanele de 40 și 50 de ani.

Acesta este motivul pentru care se sugerează că ajutoarele de memorie și exercițiile cerebrale sunt obligatorii pentru a evita demența.

2. Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor de rutină

Conform mai multor studii, 8-10 ani este considerată speranța medie de viață a persoanelor cu Alzheimer cu debut tardiv. Aceasta înseamnă că speranța de viață pentru debutul incipient va fi, de asemenea, în jurul acestui număr.

Dificultatea în îndeplinirea sarcinilor este unul dintre cele patru semne de avertizare majore ale demenței.

Unele persoane pot întâmpina, de asemenea, probleme în a se concentra asupra unei singure sarcini. Atunci când experimentează acest simptom, oamenii ar putea uita rutele pe care le-au parcurs în mod obișnuit.

3. Modificări de personalitate și dispoziție

Persoanele cu demență pot deveni confuze, deprimate fără motiv, anxioase și temătoare uneori. Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale demenței la femei.

Aceste schimbări de dispoziție nu sunt normale. Persoanele care suferă de acest simptom vor avea schimbări de dispoziție agravate, care vor afecta personalitatea pacientului.

4. Pierderea obiectelor frecvent

Pierderea lucrurilor este, de asemenea, un simptom comun atunci când vine vorba de demența incipientă. Demența creează dificultăți în a relua pașii pentru a găsi obiectul pierdut, pe lângă faptul că pacienții pot da vina pe alții pentru că le fură lucrurile.

Dacă cunoașteți pe cineva care suferă de demență sau demență cu debut precoce, este recomandabil să păstrați departe lucruri importante, cum ar fi un card de bancomat sau cheile de la mașină.

5. Confuzia dintre timp și loc

Persoanele care suferă de această boală tind să înțeleagă greșit trecerea timpului, pierzându-i adesea noțiunea. Acesta este, de asemenea, un simptom comun pentru pacienții cu demență.

Aceștia tind brusc să uite unde se află, ce făceau sau cum au ajuns acolo. Este recomandabil să nu lăsați un pacient cu demență singur afară.

Importanța diagosticului timpuriu

Demența este o boală care progresează în timp și este și mai fatală. Depistarea precoce este crucială pentru a încetini această progresie și a îmbunătăți calitatea vieții.

Dacă dumneavoastră sau cei dragi începeți să prezentați oricare dintre aceste simptome, este esențial să consultați imediat un profesionist din domeniul sănătății pentru o evaluare.

Această boală poate să nu aibă leac, dar cu o detectare la timp și mici ajustări ale stilului de viață, impactul acesteia poate fi gestionat.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel