Sari la conținut

Administrarea zilnică a acestui supliment ar putea scădea riscul de cancer la colon

supliment
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Supliment comun ce scade riscul unui cancer foarte răspândit

Cancerul de colon este unul dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel mondial, fiind pe locul 3 ca frecvență conform estimării GLOBOCAN 2020 pentru 185 de țări. În același timp, este o cauză majoră de mortalitate atribuită cancerului, ocupând locul 2 la nivel mondial.

Specialiștii vin cu vești bune și dezvăluie că există câteva strategii sănătoase pentru a vă influența riscul de cancer colorectal, inclusiv adăugarea unei cantități mai mari de magneziu în dietă.

Corpul se bazează pe magneziu pentru a susține sistemul nervos, oasele, sistemul vascular, sistemul muscular și alte funcții.

Administrarea zilnică a acestui supliment ar putea scădea riscul de cancer la colon

O meta-analiză din 2012 a American Journal of Clinical Nutrition a explorat posibila influență pe care magneziul ar putea-o avea asupra dezvoltării tumorii colorectale. După examinarea rezultatelor mai multor studii, autorii au descoperit că creșterea dozelor zilnice de magneziu cu 100 de miligrame a redus riscul de cancer colorectal cu 12%.

Constatări similare au provenit dintr-un studiu din 2005 care a explorat efectele aportului de magneziu asupra probabilității femeilor de a dezvolta cancer colorectal.

Studiul, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), a menționat că, atunci când consumul de magneziu crește, riscul de cancer colorectal scade la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani.

De ce oprește mageziul creșterea celulelor canceroase

De ce ar produce magneziul acest tip de rezultat? Un articol din 2022 din Biological Trace Element Research sugerează că magneziul poate inhiba creșterea celulelor canceroase.

Articolul a menționat că o cantitate pronunțată de moarte a celulelor tumorale a avut loc la animalele cărora li s-a administrat magneziu. În experimentele de laborator, celulele canceroase care au fost incubate într-o soluție de magneziu au prezentat reacții similare.

Deși niciuna dintre aceste observații clinice nu dovedește că magneziul are cu siguranță capacitatea de a reduce cancerul colorectal la o persoană, ele par încurajatoare.

Prin urmare, dacă încerci în mod activ să consumi alimente care te pot ajuta să previi cancerul sau iei suplimente care pot face același lucru, încercarea unor opțiuni bogate în magneziu ar putea avea sens.

Măsuri simple pentru a crește aportul de magneziu

Cu siguranță consumi și tu alimente care conțin o cantitate destul de mare de magneziu. Fasolea, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nucile și legumele cu frunze verzi se află în fruntea listei. Și semințele: 30 de grame de semințe de chia oferă peste 100 de miligrame de magneziu.

Alimente foarte bogate în magneziu

  • Semințe de dovleac: 37% din DZR per 28 grame
  • Semințe de chia: 26% din DZR per 28 grame
  • Spanac, fiert: 19% din DZR per 90 grame
  • Migdale: 19% din DZR per 28 grame
  • Caju: 18% din DZR per 28 grame
  • Fasole neagră, gătită: 14% din DZR per 86 grame
  • Edamame, gătit: 12% din DZR per 78 grame
  • Unt de arahide: 12% din DZR per 32 grame
  • Orez brun, gătit: 10% din DZR per 100 grame
  • Somon, fiert: 6% din DZR per 85 grame
  • Halibut, gătit: 6% din DZR per 85 grame
  • Avocado: 5% din DZR per 75 grame

Deoarece cantitatea zilnică recomandată de magneziu este de 310 până la 320 de miligrame pentru femei și de 400 până la 420 de miligrame pentru bărbați, poți atinge rapid obiectivul prin încorporarea unor produse bogate în magneziu în mese și gustări.

De asemenea, poți lua un supliment de magneziu, dar este înțelept să discuți mai întâi cu medicul tău.

Posibile reacții adverse

Magneziul poate interacționa cu unele medicamente, inclusiv cu unii inhibitori ai pompei de protoni (IPP) și antibiotice. În plus, ingerarea unei cantități prea mari de magneziu (deși este o situație mai puțin frecventă) te poate face să te simți rău la stomac, să-ți perturbe echilibrul și să provoace probleme respiratorii.

Prin urmare, ar putea fi practic să respectați un regim conservator, bazat pe sfatul unui profesionist medical. În acest fel, puteți încerca să reduceți riscul de cancer colorectal fără a crea probleme de sănătate nedorite.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel