Din cuprinsul articolului
Un grav accident rutier produs vineri după-amiază, în jurul orei 14:10, în zona Lețcani, județul Iași, a pus pe jar autoritățile și serviciile de urgență. În coliziune au fost implicate un autocar plin cu pasageri și un autocamion, iar în urma impactului, 29 de persoane au fost afectate. 17 dintre acestea au fost transportate la spital, unele în stare gravă. A fost activat Planul Roșu de Intervenție.
În mijlocul haosului, printre sirene, claxoane și tensiune, s-au remarcat doi oameni care, deși aflați în timpul liber, au oferit o lecție de curaj, vocație și omenie: dr. Georgiana Enache-Leonte, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, și soțul ei, Cătălin Leonte, pompier la ISU Iași. Cei doi se aflau în drum spre munte, într-o binemeritată pauză de la rutina profesională, când au ajuns întâmplător în zona accidentului. Nu au ezitat. Au oprit mașina și au sărit în ajutorul victimelor.
Fără echipamente medicale, fără vreo misiune oficială, doar cu instinctul și pregătirea care îi definește, cei doi au realizat primul triaj al răniților. Dr. Georgiana Enache-Leonte a fost surprinsă printre victime acordând primul ajutor. A identificat rapid o pacientă cu o amputație gravă la nivelul brațului, a găsit membrul amputat și l-a transportat personal la ambulanță, oferind pacientei o șansă vitală la replantare. Soțul ei, pompierul Cătălin Leonte, i-a fost alături și a intervenit alături de echipele sosite la fața locului.
Gestul celor doi a fost relatat inițial pe pagina de Facebook „Atenție Poliția Iași” și confirmat ulterior de „Ziarul de Iași”. Cu modestie, soții Leonte au refuzat să ofere declarații detaliate, preferând să își continue drumul, lăsând faptele să vorbească de la sine.

Mobilizare generală în spitalele ieșene
Conform prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, accidentul a mobilizat un număr mare de resurse medicale. Planul Roșu a fost activat imediat, ceea ce a dus la trimiterea la fața locului a mai multor ambulanțe, echipaje SMURD și chiar un elicopter. La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a fost declanșat Planul Alb, pentru a face față afluxului de pacienți.
„Inițial s-a estimat că sunt 20 de persoane implicate, însă în realitate au fost 29. 17 au ajuns la spital, dintre care patru în stare gravă”, a precizat prof. dr. Cimpoeșu. Cea mai gravă pacientă, cu o amputație a brațului stâng, se află în sala de operație la Chirurgie Vasculară. O altă pacientă a suferit un stop cardiac după traumă, a fost resuscitată și se află în investigații.
Pe lângă Spitalul „Sf. Spiridon”, pacienții au fost distribuiți și către Spitalul Militar, Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu”, Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” și Spitalul Clinic de Urgență. Cinci persoane cu traumatisme craniene au fost transportate la Neurochirurgie, iar două victime copii, stabile, au fost duse la Pediatrie.
Din cei zece pacienți ajunși la „Sf. Spiridon” inițial, unul a fost internat la Chirurgie Vasculară și transferat la ATI, altul la Chirurgie Generală, de asemenea cu transfer la ATI, doi la Ortopedie, iar unul la Cardiologie. Un pacient a fost deja externat.
Știrea inițială:
„În după-amiaza zilei de 23 mai 2025, în jurul orei 14:10, un accident rutier deosebit de grav s-a produs în zona localităţii Leţcani, judeţul Iaşi, implicând un autocar în care se aflau 20 de persoane şi un autocamion. Din primele informaţii, trei persoane au fost găsite conştiente, însă încarcerate, fiind necesară intervenţia echipajelor specializate pentru extragerea victimelor”, a transmis ISU Iaşi.
Având în vedere numărul mare de persoane implicate, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea resurselor medicale şi de salvare la locul evenimentului.
Pentru gestionarea eficientă a situaţiei, la faţa locului au fost mobilizate: 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă (ASAS), 2 autospeciale de descarcerare (DESC), 2 transportoare pentru victime multiple (TPVM), o unitate de terapie intensivă mobilă (UTIM), un elicopter SMURD, 3 ambulanţe tip B aparţinând Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi.
„Intervenţia este în dinamică, echipajele operative acţionând pentru acordarea primului ajutor medical, extragerea victimelor şi evaluarea stării de sănătate a celorlalţi pasageri din autocar”, precizează reprezentanţii ISU.
Printre toate aceste cifre, protocoale și intervenții, povestea soților Leonte rămâne una definitorie pentru spiritul de sacrificiu care stă la baza meseriilor de salvator. În afara uniformei, în afara programului, au acționat instinctiv, ghidați de vocație și empatie.
Într-o lume tot mai grăbită și indiferentă, ei ne-au reamintit că umanitatea nu are nevoie de program sau ordin de misiune. Doar de oameni care nu trec nepăsători.