Sari la conținut

Studiu alarmant. Singurătatea, aceleași efecte ca fumatul a 15 ţigări pe zi

Fumat
Sursă foto: iStock
Fumatul și efectul său asupra sănătății

Potrivit celui mai recent studiu realizat de cercetătorii de la Oxford, „singurătatea, aceleași efecte ca fumatul a 15 ţigări pe zi”.

Cercetătorii de la Oxford scot la iveală că, numai în Marea Britanie, nouă milioane de oameni suferă de singurătate și are un efect masiv asupra sănătăţii fizice şi psihice.

Lipsa unei interacţiuni sociale stopează stimularea mentală. Așadar, persoanele singure sunt mai predispuse la boli degenerative, cum ar fi demenţa, cu 64%.

Alte efecte negative

„E ca şi cum am fuma 15 ţigări pe zi”, spun autorii cercetării. Mai mult, persoanele singure pot dezvoltaboli de inimă şi apare obezitatea.

Riscul de diabet de tip 2

persoana singura
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei

Riscul de diabet de tip 2 se măreşte de aproape două ori şi, mai grave, creşte şi riscul de moarte cu 26 de procente. Dar depresia asociată singurătăţii se accentuează în timpul iernii, în special în perioada sărbătorilor.

„Legătura dintre sărăcie și sănătatea precară este bine documentată, iar cercetări anterioare sugerează că singurătatea poate fi la fel de dăunătoare ca fumatul, scrie ox.ac.uk. Studiul nostru arată că, pentru persoanele care sunt atât cu venituri mici, cât și singure, costurile asupra sănătății sunt deosebit de pronunțate.

Sper ca această cercetare să inspire mai multe studii asupra factorilor care duc la deconectarea socială și la dezvoltarea unor politici care să susțină comunitățile din zonele dezavantajate din punct de vedere socio-economic, a declarat dr. Arran Davis, de la Facultatea de Antropologie și Etnografie a Muzeelor din cadrul Universității Oxford.

Echipa de cercetători condusă de dr. Arran Davis a investigat modul în care sărăcia și singurătatea sunt asociate cu un set specific de simptome fizice și emoționale – inclusiv durere, oboseală și dispoziție scăzută – pe care le-au denumit „grup defensiv de simptome”, citează romaniatv.net.

Potrivit cercetătorilor, „acest grup de simptome ar putea reflecta un răspuns biologic evolutiv la amenințări sau lipsuri percepute în mediul înconjurător. Din perspectivă evolutivă, oamenii au depins întotdeauna de legăturile sociale pentru accesul la resurse și protecție.

Atunci când o persoană se simte exclusă social, corpul ar putea reacționa într-un mod menit să o protejeze – prin dureri care limitează mișcarea sau prin stare de oboseală și dispoziție scăzută care încurajează conservarea energiei”.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel