Din cuprinsul articolului
Un aminoacid prezent în mod natural în organism și adesea adăugat în băuturile energizante ar putea stimula dezvoltarea unor tipuri de cancer, inclusiv leucemia, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la University of Rochester.
Deși băuturile energizante își îndeplinesc promisiunea de a oferi un plus de energie pe termen scurt, tot mai multe studii ridică semne de întrebare cu privire la efectele lor pe termen lung, acestea fiind asociate cu riscuri precum afecțiuni cardiovasculare sau tulburări de concentrare.
Mai mult, leucemia și alte tipuri de cancer afectează funcționarea normală a celulelor sangvine și pot evolua rapid, fiind dificil de tratat. Orice strategie care poate reduce ritmul de dezvoltare al acestor celule poate crește șansele de recuperare, spun cercetătorii.
Băuturile energizante, asociate cu dezvoltarea leucemiei

Cercetătorii de la University of Rochester Medical Center (UR Medicine), a analizat comportamentul celulelor de leucemie și a descoperit că acestea pot prelua taurină din măduva osoasă și o pot folosi pentru a se dezvolta mai rapid. Acest proces oferă celulelor canceroase un impuls de creștere, asemănător cu efectul de „revigorare” pe care îl simțim după consumul unei băuturi energizante.
Atunci când cercetătorii au blocat accesul la taurină în modele de laborator cu șoareci și în transplanturi de celule de leucemie de la oameni sau șoareci, creșterea cancerului a fost inhibată. Acest rezultat sugerează că țintirea taurinei ar putea deveni o opțiune viabilă în tratarea unor forme de cancer, inclusiv leucemia.
„Nivelurile locale de taurină din măduva osoasă pot stimula creșterea leucemiei, ceea ce impune prudență în administrarea suplimentelor cu doze mari de taurină”, a declarat oncologul Jane Liesveld, de la UR Medicine. Ceea ce îi îngrijorează pe cercetători este suplimentarea cu taurină din surse externe, cum sunt băuturile energizante. Deși este încă devreme pentru a trage concluzii ferme, studiul ridică semne de întrebare cu privire la efectele consumului excesiv de taurină în context oncologic. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege exact mecanismele implicate. Nu este clar momentan cum se manifestă acest proces la oameni sau ce impact are aportul de taurină din afara măduvei osoase. În funcție de tipul de cancer, contextul poate fi diferit.
De altfel, taurina este cunoscută și pentru efectele sale de stimulare a sistemului imunitar, iar unele studii anterioare au indicat un rol benefic în combaterea cancerului gastric. Înțelegerea metabolismului celulelor canceroase și a modului în care acestea supraviețuiesc și se dezvoltă este un domeniu tot mai important în cercetarea oncologică. Deși mutațiile genetice sunt esențiale în declanșarea cancerului, nu sunt singurele mecanisme implicate.
„Reprogramarea metabolică este o caracteristică fundamentală a cancerului, iar noi suntem abia la începutul înțelegerii modului în care aceasta afectează celulele leucemice”,potrivit Liesveld.