Sari la conținut

Dr. Bilic dezvăluie câte mese trebuie avute pe zi pentru o siluetă de invidiat

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Specialiștii în nutriție recomandă la modul general să mâncăm 3 mese principale pe zi și 2 gustări pentru a menține un nivel adecvat de energie pe parcursul întregii zile și pentru a evita senzația de foame excesivă.

Cu toate acestea, celebra nutriționistă Mihaela Bilic susține că ar trebui să renunțăm la convingerile vechi, în ce privește numărul de mese într-o zi.

„S-a terminat cu tradiționalul <3 mese pe zi>, <mic și des> este viitorul culinar/alimentar. Gustările nu sunt o noutate. Valoarea pieței globale pentru industria gustărilor a depășit 270 miliarde dolari în acest an și va crește cu o rată anuală de 6,20% până în 2030. Acolo unde odinioară gustările erau consumate între mese, acum le înlocuiesc complet, într-un fenomen cunoscut sub numele de <snackificare>”, a scris Mihaela Bilic, pe pagina sa de socializare.

Comoditatea ne face să rennunţăm la alimentaţia ştiinţifică

Potrivit nutriționistului, un sondaj din 2024 al Consiliului Internațional pentru Informații Alimentare a constatat că un procent uimitor de 56% dintre persoane au înlocuit mesele tradiționale cu gustări sau mese mai mici, în timp ce 73% au declarat că apelează la gustări cel puțin o dată pe zi.

„Principalul motiv este, fără îndoială, comoditatea. Stilul de viață actual obligă consumatorii să caute opțiuni alimentare rapide și convenabile atât acasă, cât și înafara casei.

Un alt motiv este accesul la gustări sănătoase, este posibil să mănânci rapid și echilibrat, gustarea înseamnă mai mult decât un baton de ciocolată sau un pachet de chipsuri”, susține dr. Bilic.

Mihaela Bilic
Sursă foto: Facebook

În plus, consumatorii declară că se simt mai bine și își mențin nivelul de energie atunci când mănâncă puțin și des, în loc de trei mese copioase care îi fac să se simtă obosiți și leneși.

„Preferințele în materie de gustări variază de la o generație la alta: copiii preferă gustările dulci, cum ar fi fursecurile și prăjiturile iar adulții preferă opțiuni sănătoase, cum ar fi fructele, nucile și iaurturile. Creșterea tendinței de snackificare creează o oportunitate majoră pentru industria alimentară, iar cerințele devin tot mai specifice”, precizează medicul nutriționist.

În opinia specialistului, produsele bogate în proteine, fibre și ingrediente naturale câștigă teren și 45% dintre consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru gustări cu ingrediente sănătoase.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel