Sari la conținut

PONTURI. NU spăla aceste alimente înainte să le găteşti! Pericol pentru sănătate!

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii spun că unele alimente trebuie spălate înainte de a fi gătite pentru a preveni toxiinfecția alimentară și pentru a elimina murdăria de pe acestea.

Există însă situații în care este mai periculos pentru sănătate să speli un aliment, de aceea specialiștii spun că nu toate ar trebui puse sub jetul de apă. Un exemplu este carnea de pui, iar spălarea ei înainte să fie gătită este inutilă.

Astfel, se pare că alimentele care nu trebuie spălate riscă să își modifice gustul sau textura, punând în pericol siguranța alimentară.

TOP 5 alimente pe care nu trebuie să le speli

1. Ciupercile

Ciupercile proaspete absorb rapid apa, iar acest lucru le modifică textura și le estompează aroma în timpul gătirii. În loc să le spălați, folosiți o pensulă moale sau un prosop de hârtie umezit pentru a îndepărta resturile de pământ.

De asemenea, puteţi să le curățaţi cu o cârpă sau lavetă îmbibată în apă sau să le lăsaţi în apă cu sare, aproximativ 30 de minute, după care pot fi clătite.

ciuperci
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

2. Carnea de pui

Mulți consideră că spălarea cărnii de pui înlătură bacteriile, însă realitatea este opusă: apa poate răspândi agenți patogeni precum Salmonella pe chiuvetă și ustensile.
De altfel, bacteriile sunt exterminate prin procesul de gătire, așadar este mult mai sigur să pui carnea direct la gătit, decât să o speli în prealabil. Gătirea corectă la o temperatură internă de cel puțin 75°C este singura metodă eficientă de a elimina riscurile.
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

3. Carnea roșie

Carnea de vită sau porc nu trebuie clătită niciodată. Apa îndepărtează sucurile naturale ale cărnii, ceea ce poate duce la un preparat mai uscat și fad. Este suficient să o ștergeți ușor cu un prosop de hârtie, apoi să o asezonați și să o gătiți.

Foto: José Ignacio Pompé/Unsplash

4. Ouăle

Ouăle proaspete sunt acoperite cu o peliculă naturală (numită cuticulă) care le protejează de bacterii. Spălarea ouălor poate îndepărta această barieră și permite contaminanților să pătrundă în interiorul cojii, potrivit rtv.net. Dacă doriți totuși să le curățați, faceți-o chiar înainte de utilizare și cu o lavetă uscată.

oua fierte
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

5. Pastele

După fierbere, mulți obișnuiesc să clătească pastele sub jet de apă rece. Totuși, această practică elimină amidonul de pe suprafața lor, element esențial pentru ca sosurile să adere corect, iar pastele devin lipicioase și mai puțin gustoase.
paste cu sos de rosii si busuioc
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel