Din cuprinsul articolului
Medicii spun că unele alimente trebuie spălate înainte de a fi gătite pentru a preveni toxiinfecția alimentară și pentru a elimina murdăria de pe acestea.
Există însă situații în care este mai periculos pentru sănătate să speli un aliment, de aceea specialiștii spun că nu toate ar trebui puse sub jetul de apă. Un exemplu este carnea de pui, iar spălarea ei înainte să fie gătită este inutilă.
Astfel, se pare că alimentele care nu trebuie spălate riscă să își modifice gustul sau textura, punând în pericol siguranța alimentară.
TOP 5 alimente pe care nu trebuie să le speli
1. Ciupercile
Ciupercile proaspete absorb rapid apa, iar acest lucru le modifică textura și le estompează aroma în timpul gătirii. În loc să le spălați, folosiți o pensulă moale sau un prosop de hârtie umezit pentru a îndepărta resturile de pământ.
De asemenea, puteţi să le curățaţi cu o cârpă sau lavetă îmbibată în apă sau să le lăsaţi în apă cu sare, aproximativ 30 de minute, după care pot fi clătite.

2. Carnea de pui

3. Carnea roșie
Carnea de vită sau porc nu trebuie clătită niciodată. Apa îndepărtează sucurile naturale ale cărnii, ceea ce poate duce la un preparat mai uscat și fad. Este suficient să o ștergeți ușor cu un prosop de hârtie, apoi să o asezonați și să o gătiți.

4. Ouăle
Ouăle proaspete sunt acoperite cu o peliculă naturală (numită cuticulă) care le protejează de bacterii. Spălarea ouălor poate îndepărta această barieră și permite contaminanților să pătrundă în interiorul cojii, potrivit rtv.net. Dacă doriți totuși să le curățați, faceți-o chiar înainte de utilizare și cu o lavetă uscată.

5. Pastele
