Din cuprinsul articolului
Pe timp de vară, când temperaturile ating praguri sufocante, nu doar pielea și sistemul cardiovascular sunt afectate. Creierul, unul dintre cele mai sensibile organe, suferă „imens” din cauza căldurii excesive. Iar alimentația joacă un rol esențial în menținerea echilibrului său. Avertismentul vine de la unul dintre cei mai respectați neurochirurgi din România, prof. dr. Vlad Ciurea, care trage un semnal de alarmă legat de un aliment extrem de popular în sezonul estival: mititeii.
„Când simțim mirosul lor pe grătar, suntem ghidați de instinctele ancestrale. Dar ce place stomacului, nu e neapărat bun pentru creier. Creierului nu îi plac mititeii”, a explicat profesorul Vlad Ciurea, în cadrul rubricii „Sfat de Sănătate” de la Antena 3 CNN.
Deși sunt nelipsiți de pe mesele românilor la picnicuri și grătare, mititeii sunt considerați de specialiști un aliment extrem de greu de digerat, mai ales în zilele toride. Potrivit dr. Ciurea, acest tip de carne procesată, bogat în grăsimi și condimente, creează un stres suplimentar asupra organismului deja afectat de temperaturi extreme.
„Cade ca un bolovan în stomac. Riscăm fenomene periculoase, precum ischemii coronariene sau cerebrale”, a avertizat medicul.
În afară de mititei, medicul recomandă evitarea tuturor alimentelor grele: prăjeli, carne grasă, produse ultraprocesate, dar și băuturile energizante. Acestea solicită suplimentar sistemul metabolic și pot avea efecte nocive asupra funcției cerebrale, în special în condiții de caniculă.
Cum ne protejăm creierul pe caniculă
Dr. Vlad Ciurea reamintește că temperatura ideală de funcționare a creierului este între 22 și 24 de grade Celsius. Când temperatura exterioară depășește 30 de grade, întregul organism suferă. Dar creierul – centrul de comandă al corpului – este printre cele mai afectate structuri.
„Căldura perpendiculară asupra craniului este ca și cum am expune creierul la un cuptor. De aceea, este esențial să ne protejăm capul, să purtăm pălării albe, să evităm expunerea la soare între orele 11:00 și 17:00 și să bem lichide din belșug”, a spus dr. Ciurea.
Pe lângă hidratare, alimentatia ușoară, bazată pe fructe și legume proaspete, salate și mese mici, dar dese, este cheia unei funcționări cerebrale bune pe timp de vară.
Alimentația corectă pe timp de caniculă
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în zilele caniculare, alimentația trebuie să ajute corpul să-și mențină temperatura optimă și să prevină deshidratarea. Sunt recomandate alimente cu un conținut mare de apă și nutrienți ușor digerabili, care nu suprasolicită ficatul sau sistemul digestiv.
Conform Mayo Clinic și Harvard Health Publishing, cele mai bune alegeri alimentare în perioadele de caniculă includ:
- Fructele bogate în apă, precum pepenele roșu, pepenele galben, castraveții, portocalele, fructele de pădure și piersicile.
- Legumele crude: roșii, ardei, morcovi, salată verde, spanac – oferă hidratare, fibre și minerale esențiale.
- Iaurturile naturale sau laptele bătut, surse excelente de probiotice și proteine ușor asimilabile.
- Supele reci, precum gazpacho sau ciorbele ușoare de legume, oferă hidratare și electroliți.
- Cerealele integrale și semințele: surse de energie lentă, care nu declanșează creșteri bruște de temperatură internă.