Din cuprinsul articolului
Alimentele picante și beneficiile lor surprinzătoare pentru sănătate: de ce merită să le consumi mai des. Mai multe studii au descoperit că persoanele care consumă în mod regulat alimente picante au o sănătate generală mai bună și mai puține boli. Oamenii de știință înțeleg din ce în ce mai mult cum ajută aceste alimente organismul, deși sunt necesare mai multe cercetări, spune Nguyen.
Beneficiile mâncării picante
În 2020, o analiză amplă a cercetărilor a constatat că o dietă bogată în ardei iuți a fost asociată cu un risc mai mic de obezitate, boli de inimă și diabet. Persoanele care au consumat mulți ardei iuți au avut cu 25% mai puține șanse să moară mai devreme decât se aștepta, comparativ cu cele care i-au consumat rar sau niciodată.
Autorul principal al studiului, cardiologul Dr. Bo Xu de la Clinica Cleveland Lerner, Colegiul de Medicină, consideră că aceste diferențe se datorează capsaicinei, compusul care face ardeii iuți atât de iuți. Capsaicina activează receptorii din celulele nervoase numiți TRPV1. Acești receptori, la rândul lor, par să declanșeze adrenalina , care arde grăsimile și ajută la controlul glicemiei.
Mâncarea picantă reduce inflamația

Unele cercetări arată că receptorii TRPV1 ajută și la controlul celulelor imunitare hiperactive pentru a reduce inflamația, un factor determinant al bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă. Medicamentele cu capsaicină sunt uneori aplicate pe piele pentru durerile nervoase și artrita, parțial pentru că acest compus combate inflamația, iar „capsaicina are potențial unele dintre aceleași efecte în organism atunci când este consumată”, spune Nguyen.
Un studiu italian a descoperit că persoanele care au consumat ardei iuți au avut beneficii mai ample pentru sănătatea inimii decât cele care au preferat ardeii grași, care conțin mult mai puțină capsaicină.
Mâncarea picantă poate contribui și la un microbiom mai sănătos
Deși datele sunt limitate, „alimentele picante par să crească diversitatea microbiomului”, spune Nguyen. Acest lucru este avantajos deoarece fiecare tip de bacterie îndeplinește funcții diferite, cum ar fi descompunerea alimentelor, întărirea mucoasei intestinale și combaterea germenilor dăunători.
Efectele capsaicinei asupra microbiomului au fost studiate în principal la animale , spune Emma Laing, profesor clinician de dietetică la Universitatea din Georgia. „Cu toate acestea, studiile efectuate pe oameni sugerează, de asemenea, că proprietățile benefice pentru intestin ale capsaicinei ar putea îmbunătăți metabolismul, inflamația și controlul glicemiei și al colesterolului”, spune Laing.
Efectele capsaicinei asupra microbiomului au fost studiate în principal la animale , spune Emma Laing, profesor clinician de dietetică la Universitatea din Georgia. „Cu toate acestea, studiile efectuate pe oameni sugerează, de asemenea, că proprietățile benefice pentru intestin ale capsaicinei ar putea îmbunătăți metabolismul, inflamația și controlul glicemiei și al colesterolului”, spune Laing.
Campbell recomandă mese picante, îndreptate spre 2-4 ori pe săptămână. Între timp, cel puțin un studiu raportează beneficiile consumului de ardei 6-7 zile pe săptămână, comparativ cu mai puțin de o porție. (Cantitățile exacte pe zi nu sunt bine definite, spune Xu.)
Cu un consum frecvent, receptorii de durere ai limbii devin mai puțin sensibili la capsaicină în aproximativ o săptămână, permițând consumul de ardei iuți pentru o sănătate mai bună.