Sari la conținut

Cardiolog: 5 legume pe care ar trebui să le consumi zilnic pentru o inimă sănătoasă

sanatatea inimii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Legume din grupa cruciferelor

Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza verde, rucola și napii sunt incredibil de benefice pentru sănătatea intestinală. Aceste legume stimulează producția de postbiotice, substanțe produse prin fermentație în intestin și care întăresc imunitatea.

De asemenea, susțin activitatea mitocondriilor, care sunt responsabile de crearea de energie în organism. Sunt bogate în compuși cu sulf, care îmbunătățesc sănătatea vaselor de sânge.

Sfat: Tocați întotdeauna legumele înainte de a le găti pentru a activa enzima, ceea ce le sporește și mai mult proprietățile anticancerigene.

Anghinare

Anghinarea este o parte esențială a dietei mediteraneene. Conțin inulină, o fibră prebiotică ce hrănește bacteriile bune din intestin. Au un conținut scăzut de calorii și sunt bogate în potasiu, vitamina C, magneziu și folat. Nu aruncați tulpinile, deoarece acestea conțin cele mai multe fibre. Anghinarea poate fi consumată la abur, sotată sau chiar crudă.

Legume rădăcinoase

Nu toate legumele rădăcinoase au aceleași beneficii. Ridichiile, ceapa, usturoiul și feniculul au un conținut scăzut de zahăr și sunt bogate în prebiotice. Cartofii dulci, napii și năpurile sunt, de asemenea, sănătoase.

Sfat: Consumați morcovi și sfeclă roșie fierte cu moderație, deoarece acestea eliberează zaharuri. În schimb, optați pentru sfeclă roșie crudă cu ulei de măsline și mentă.

Ridichii și legume cu frunze amare

ridichii
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro

Populare în Italia și Franța, legume precum cicoarea și andiva conțin multă inulină și polifenoli. Amărăciunea lor este un semn al valorii lor antioxidante ridicate. Ridichiile sunt deosebit de bogate în antioxidanți, care protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi. Sunt excelente pentru a fi consumate crude.

Ciuperci Shiitake

Ciupercile shiitake conțin beta-glucan, o substanță care scade colesterolul și susține sănătatea intestinală. Se găsesc în majoritatea magazinelor alimentare și sunt ușor de preparat într-un wok sau în supe.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel