Din cuprinsul articolului
Dr. Stephen Gundry, expert în sănătatea intestinală și chirurg cardiac cu peste 25 de ani de experiență, susţine faptul că un intestin sănătos este fundamentul sănătății, fiind responsabil de toate funcţiile organismului, de la imunitate la longevitate și funcția creierului.
Potrivit medicului, un obicei cheie care ajută la menținerea sănătății inimii este consumul a cinci tipuri de legume, scrie CNBC. El spune că cele mai sănătoase legume au două caracteristici importante: sunt bogate în polifenoli și au un gust amar. Acești compuși sunt cei care hrănesc bacteriile benefice din intestin, reduc inflamația și îmbunătățesc funcția mentală.
Legume din grupa cruciferelor
Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza verde, rucola și napii sunt incredibil de benefice pentru sănătatea intestinală. Aceste legume stimulează producția de postbiotice, substanțe produse prin fermentație în intestin și care întăresc imunitatea.
De asemenea, susțin activitatea mitocondriilor, care sunt responsabile de crearea de energie în organism. Sunt bogate în compuși cu sulf, care îmbunătățesc sănătatea vaselor de sânge.
Sfat: Tocați întotdeauna legumele înainte de a le găti pentru a activa enzima, ceea ce le sporește și mai mult proprietățile anticancerigene.
Anghinare
Anghinarea este o parte esențială a dietei mediteraneene. Conțin inulină, o fibră prebiotică ce hrănește bacteriile bune din intestin. Au un conținut scăzut de calorii și sunt bogate în potasiu, vitamina C, magneziu și folat. Nu aruncați tulpinile, deoarece acestea conțin cele mai multe fibre. Anghinarea poate fi consumată la abur, sotată sau chiar crudă.
Legume rădăcinoase
Nu toate legumele rădăcinoase au aceleași beneficii. Ridichiile, ceapa, usturoiul și feniculul au un conținut scăzut de zahăr și sunt bogate în prebiotice. Cartofii dulci, napii și năpurile sunt, de asemenea, sănătoase.
Sfat: Consumați morcovi și sfeclă roșie fierte cu moderație, deoarece acestea eliberează zaharuri. În schimb, optați pentru sfeclă roșie crudă cu ulei de măsline și mentă.
Ridichii și legume cu frunze amare

Populare în Italia și Franța, legume precum cicoarea și andiva conțin multă inulină și polifenoli. Amărăciunea lor este un semn al valorii lor antioxidante ridicate. Ridichiile sunt deosebit de bogate în antioxidanți, care protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi. Sunt excelente pentru a fi consumate crude.
Ciuperci Shiitake
Ciupercile shiitake conțin beta-glucan, o substanță care scade colesterolul și susține sănătatea intestinală. Se găsesc în majoritatea magazinelor alimentare și sunt ușor de preparat într-un wok sau în supe.