Sari la conținut

Reorganizarea sistemului sanitar, prioritate pentru 2025. Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă privind concediile medicale excesive

Sursă foto: captură ecran Digi24

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat marți, într-un interviu pentru Digi24, că sistemul de sănătate din România are nevoie de o reașezare corectă și adaptată contextului anului 2025. Oficialul a subliniat că principalele direcții de reformă vizează creșterea accesului pacienților la servicii medicale, în special prin întărirea medicinei de familie, a ambulatoriului de specialitate și a programelor de prevenție.

Reforma în sănătate: ambulatoriul și prevenția în prim-plan

„Cele mai importante reforme, din punctul meu de vedere, se axează pe creşterea accesului pacienţilor la servicii de sănătate, mai ales în zona prespitalicească – medicina de familie, ambulatoriul de specialitate. Este necesară și accelerarea programelor de screening, nu doar pentru cancer, ci și pentru alte afecțiuni cronice, cum sunt bolile cardiace, neurologice sau stomatologice”, a afirmat ministrul Alexandru Rogobete.

Ministrul a precizat că evaluarea performanței medicale trebuie, de asemenea, actualizată, în acord cu realitățile actuale din sistemul de sănătate publică.

Rogobete a anunțat că miercuri va avea o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din sistemul sanitar. Subiectele de discuție vor viza atât viitoarele reforme, cât și impactul măsurilor fiscale asupra veniturilor personalului medical.

„Nu Ministerul Sănătății decide măsura fiscală, dar întâlnirea de mâine va include și o discuție privind impactul acestor politici asupra veniturilor medicilor și asistenților. Principalul punct rămâne însă planul de reformă în sănătate”, a subliniat oficialul.

Rogobete, despre concediile medicale: „Am semne de întrebare”

Ministrul Sănătății a atras atenția asupra unui fenomen îngrijorător legat de numărul mare de concedii medicale eliberate de anumite cadre medicale. Deși nu consideră că este un fenomen generalizat, Rogobete susține că există „zeci de medici” care au eliberat un volum de concedii care nu poate fi justificat prin activitatea zilnică.

„Există zeci de medici care au eliberat un număr de concedii medicale atât de mare, încât am semne de întrebare. Nu este posibil, fizic, să eliberezi atât de multe documente medicale în opt ore de lucru. Concediile au în spate diagnostice și investigații. Nu sunt simple hârtii completate în grabă”, a explicat ministrul.

Rogobete a precizat că, deși acest comportament nu este dominant la nivel național, autoritățile analizează posibilitatea unor modificări legislative care să limiteze abuzurile în ceea ce privește eliberarea concediilor medicale.

„Intenția mea este să reducem acest fenomen, dacă nu complet, măcar într-o proporție cât mai mare. Ne gândim la modificări legislative care să responsabilizeze actul medical”, a completat acesta.

Ministrul Alexandru Rogobete a reiterat faptul că viitorul reformelor din sănătate trebuie să fie centrat pe nevoile reale ale pacienților și pe o distribuție echitabilă a serviciilor medicale. De asemenea, el consideră că performanța profesională și responsabilitatea în actul medical trebuie reevaluate și întărite prin politici coerente.

 

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel