Din cuprinsul articolului
Premierul Ilie Bolojan a prezentat miercuri pachetul de măsuri de austeritate, dar a dat asigurări cvă veniturile medicilor şi ale asistenţilor medicali nu vor fi afectate. Între timp, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a discutat cu sindicaliştii din sistem despre măsurile concrete pentru protejarea veniturilor personalului medical.
”Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a avut o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, Federaţiei «Solidaritatea Sanitară» şi Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România.
În cadrul discuţiilor, au fost analizate principalele direcţii de reformă a sistemului sanitar, cu accent pe măsurile care vor contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale şi a condiţiilor de muncă din sistem”, se precizează într-un comunicat.
Măsuri pentru protejarea veniturilor personalului medical
Sursa citată de News.ro transmite că un subiect important pe agendă a fost reprezentat de măsurile concrete pentru protejarea veniturilor personalului medical, sindicaliştii urmând să transmită propuneri în acest sens.

”Ministerul Sănătăţii îşi reafirmă deschiderea pentru dialog şi cooperare cu partenerii sociali, în beneficiul pacienţilor şi al profesioniştilor din sănătate”, au mai transmis oficialii ministerului.
Mai multe federaţii sindicale, din sănătate, dar şi din alte domenii, au criticat măsurile de austeritate pe care urmează să le ia Guvernul, reclamând scăderea consistentă a veniturilor.
Sanitas: Pe autostrada sănătății publice, România circulă pe contrasens
Reprezentanții Federației Sanitas acuză Guvernul că a început măsurile de redresare bugetară exact cu personalul din sănătatea și asistența socială, anulând sporurile pentru condiții grele și periculoase de muncă.
Aceștia consideră că Guvernul subfinanțează sistemul de sănătate și caută în continuare să-i mai taie din resurse în condițiile în care România, conform statisticilor europene, se află pe locul doi într-un top negru al deceselor evitabile, înregistrând 519,3 decese evitabile la 100.000 persoane (215,0 decese tratabile și 304,3 prevenibile). „Taie veniturile personalului medical și ”oferă” spitale vechi, lipsă de echipamente performante și condiții de muncă la limita de jos a decenței”, spun aceiași reprezentanți.
Sindicaliștii sunt de părere că Guvernul României, la fel ca și cele anterioare, ”reușește performanța” de a susține politici publice de sănătate într-o totală contradicție cu Uniunea Europeană.
„În acest moment, în Europa, se discută despre nevoie urgentă de a investi în serviciile publice de sănătate, în condițiile în care, conform Eurostat, în anul 2022, 1,1 milioane decese în rândul persoanelor cu vârsta sub 75 de ani din UE au fost considerate evitabile prin tratarea timpurie sau prevenirea bolilor, și se discută despre atragerea de personal medical calificat, oferind condiții de salarizare și de muncă cât mai atrăgătoare, în condițiile în care, conform OCDE, este nevoie de încă 1,2 milioane de medici, asistente medicale și moașe”, afirmă reprezentanții Sanitas.