Din cuprinsul articolului
Arterele îndeplinesc funcția vitală de a furniza oxigen și nutrienți tuturor organelor din corp. Când se deteriorează sau se înfundă, poate duce la boli cardiovasculare grave, precum infarct și accident vascular cerebral.
Medicii atrag atenţia că stilul de viață adesea însoțit de stres, dietă nesănătoasă și lipsă de activitate fizică sunt un pericol pentru sănătate, iar îngrijirea arterelor noastre este mai importantă ca niciodată.
Pentru a preveni apariţia acestor boli grave provocate de arterele înfundate se recomandă în special o atenţie sporită acordată alimentaţiei de zi cu zi.
De ce este important să avem grijă de arterele noastre?
Potrivit Institutului Pasteur din Lille, „bolile cardiovasculare rămân una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. În fiecare an, milioane de oameni mor de boli cardiovasculare, sute de mii suferă de infarct miocardic și mulți alții suferă de insuficiență cardiacă.”
Și pentru a preveni aceste boli cardiovasculare, este necesar să adoptați obiceiuri de viață sănătoase. De fapt, „deteriorarea arterelor este de obicei ireversibilă, dar controlul factorilor de risc poate stabiliza boala și poate preveni deteriorarea ulterioară”, spune Claude Haller, îngrijitor la spitalul din Valais.
Măsuri de prevenţie
- Practicați activități sportive în mod regulat;
- Renunțați la fumat;
- Nu abuzați de alcool;
- Tratați hipertensiunea, colesterolul crescut sau diabetul;
- Reduceți stresul.
Alimentația adecvată este, de asemenea, esențială. Unele alimente sunt deosebit de bune pentru artere.
Fructe, legume și cereale integrale
Nu există o alimentaţie minune care să aibă grijă de arterele tale zilnic. Cu toate acestea, mai multe categorii de alimente consumate în fiecare zi pot avea grijă de arterele și pot reduce riscul de boli cardiovasculare.

Recomandări
- Fructe și legume. Un studiu american a dovedit că consumul unei cantități mari de fructe și legume în fiecare zi (între 8 și 9) poate reduce riscul de ateroscleroză sau acumulare de placă în artere cu până la 40%. Un alt studiu a arătat că consumul a 7 fructe și legume (80 g fiecare) pe zi ar reduce mortalitatea cauzată de bolile de inimă cu 31%;
- Produse din cereale integrale;
- Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi;
- Carne slabă, cum ar fi păsările de curte sau peștele;
- Nuci și leguminoase.
Pentru a avea grijă de artere, este recomandat să gătiți cu uleiuri care cresc colesterolul bun, reducând în același timp colesterolul rău. Acestea includ ulei de măsline, arahide, semințe de in, nuci, floarea-soarelui sau ulei de struguri. În cele din urmă, pentru a preveni bolile cardiovasculare, asigurați-vă că faceți controale medicale preventive regulate.