Sari la conținut

Două cutremure puternice în mai puțin de 24 de ore. Seismul a provocat panică în rândul populației

cutremur
Sursă foto: colaj
Evaluari despre cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter a avut loc miercuri în nord-vestul Turciei, în apropiere de orașul Bursa, la doar o zi după un alt seism de 3,9 grade în aceeași zonă. Potrivit Observatorului Seismologic Kandilli din Istanbul, epicentrul seismului a fost localizat în apropierea orașului Gemlik, situat la aproximativ 80 de kilometri sud de metropola Istanbul.

Cutremurul a fost resimțit intens atât în partea asiatică, cât și în cea europeană a Istanbulului – un oraș cu o populație de aproximativ 16 milioane de locuitori. Deși nu au fost raportate victime sau pagube materiale imediate, seismul a provocat panică în rândul locuitorilor, mai ales în contextul producerii recente a mai multor mișcări tectonice în regiune.

Marți dimineață, alte două cutremure moderate s-au produs în apropiere de Gemlik, semnalând o activitate seismică crescută în zonă. Postul de televiziune Habertürk a relatat despre reacțiile de panică din orașele afectate, notează Antena 3 CNN.

Turcia se află într-una dintre cele mai active zone seismice din lume, fiind traversată de mai multe falii tectonice majore. De-a lungul timpului, țara a fost afectată de numeroase cutremure devastatoare. Regiunea Marmara, unde se află și Istanbulul, este supravegheată constant de seismologi, care avertizează de ani buni cu privire la probabilitatea unui seism major.

Specialiștii au precizat că seismul de miercuri nu s-a produs pe falia nord-anatoliană – considerată una dintre cele mai periculoase – care traversează regiunea de coastă a Istanbulului. Cu toate acestea, riscurile rămân ridicate. Oamenii de știință avertizează că această falie ar putea produce, în viitorul apropiat, un cutremur puternic, cu o magnitudine estimată la 7 grade sau mai mult.

Amintim că în aprilie, Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade, care a readus în atenție vulnerabilitatea seismică a orașului și nevoia unor măsuri sporite de pregătire și protecție civilă.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel