Sari la conținut

ANM, în alertă! Un nou val de caniculă loveşte România – temperaturi de 40 de grade! Recomandările medicilor

canicula
Sursă foto: Codlea Info

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că jumătatea de vest a ţării se află joi sub atenţionare cod galben de caniculă, iar vineri va fi caniculă în toată ţara, cu temperaturi până la 40 de grade. Valul de căldură se restrânge sâmbătă spre jumătatea sudică a ţării, însă de duminică acesta se va intensifica în toate regiunile ţării.

Astfel, joi sunt anunţate temperaturi deosebit de ridicate, caniculă şi disconfort termic, în Maramureş, Crişana, Banat, Oltenia şi vestul Transilvaniei. ”Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 38 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi”, precizează ANM.

O avertizare meteorologică cod galben de caniculă va fi valabilă de vineri de la ora 10.00, până sâmbătă, la aceeaşi oră, în Moldova, Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei şi estul Transilvaniei.

ANM anunţă temperaturi sufocante în toată ţara

”Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice se vor situa în general între 16 şi 21 de grade”, anunţă meteorologii.

În acelaşi interval, va fi valabilă o avertizare cod portocaliu în Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi jumătatea vestică a Munteniei, unde valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

”Temperaturile maxime se vor încadra între 37 şi 40 de grade, iar în Oltenia, sudul Banatului, local în Muntenia minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, explică meteorologii, această avertizare vizând şi Capitala.

ANM

Potrivit sursei citate de News.ro, valul de căldură se va restrânge sâmbătă spre jumătatea sudică a ţării, iar duminică se va intensifica din nou în toate regiunile.

Recomandările medicilor

Medicii atrag atenţia că expunerea la soare fără protecție poate cauza arsuri solare, manifestate prin durere și inflamație, iar temperaturile extreme pot agrava simptomele de astm sau alte probleme respiratorii, arată specialiștii în sănătate.

Direcția de Sănătate Publică București oferă o serie de recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme. Astfel, se recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00.

„În cazul în care există aer condiționat, aparatul ar trebui reglat astfel încât temperatura să fie cu aproximativ 5 grade mai mică decât cea ambientală. Ventilatoarele nu sunt indicate dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius. Pentru persoanele care nu dispun de aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, este util să petreacă zilnic 2-3 ore în spații dotate cu aer condiționat, precum cinematografe, magazine sau alte spații publice”, transmite DSP.

Este importantă purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere, ample, din fibre naturale și în culori deschise.

Hidratarea, esenţială în zilele caniculare

Pe parcursul zilei, se recomandă dușuri călduțe, fără ștergerea completă a apei de pe piele. Consumul de lichide ar trebui să fie suficient, între 2 și 4 litri pe zi, fără a aștepta instalarea senzației de sete. În perioadele de caniculă, este recomandat să se bea un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15-20 de minute.

Consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, ar trebui evitat, deoarece alcoolul favorizează deshidratarea și reduce capacitatea organismului de a face față căldurii.

„De asemenea, nu sunt recomandate băuturile cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr, cum ar fi cafeaua, ceaiul, sucurile răcoritoare carbogazoase, acestea având efect diuretic. Fructele și legumele proaspete, cum ar fi pepenele galben, pepenele roșu, prunele, castraveții sau roșiile, sunt indicate, deoarece conțin o mare cantitate de apă, iar o doză de iaurt asigură o hidratare similară cu cea a unui pahar de apă”, arată DSP.

Activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie, precum sportul sau grădinăritul, ar trebui evitate pe timpul caniculei. Este importantă îngrijirea persoanelor dependente, precum copiii, vârstnicii sau persoanele cu dizabilități, prin oferirea regulată de lichide, chiar dacă aceștia nu solicită în mod expres acest lucru.

Scăldatul în locuri neamenajate, precum râuri, lacuri sau iazuri, trebuie evitat, din cauza riscului de înec sau de contactare a unor afecțiuni, recomandare valabilă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Menținerea contactului permanent cu vecinii, rudele sau cunoștințele în vârstă ori cu dizabilități este esențială, pentru a cunoaște starea lor de sănătate în această perioadă.

Sugarii și copiii mici au nevoie de un mediu răcoros, ferit de căldură excesivă și de curenți de aer. Hidratarea este esențială, iar pentru sugari se recomandă alăptarea la cerere.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel