Din cuprinsul articolului
Cancerul colorectal reprezintă o amenințare tot mai mare în România, unde numărul cazurilor a crescut și vârsta de debut s-a redus, avertizează prof. dr. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni și unul dintre chirurgii care l-au îngrijit pe fostul campion Mihai Leu.
Marele campion la box și raliuri, Mihai Leu, a fost diagnosticat prima dată cu cancer de colon în 2014, după care a trecut prin multiple intervenții chirurgicale și scheme de tratament oncologic. Din 2014 și până azi, evoluția bolii a fost urmărită atent de echipa condusă de dr. Popescu Irinel.
De trei ori în 2025, Leu a fost adus la Institutul Fundeni cu elicopterul SMURD, din cauza unor complicații abdominale, însă medicii au confirmat faptul că afecțiunea oncologică principală este sub control.
În discursul oferit presei, prof. Popescu a elogiat forța mentală excepțională a atletului:
„Nu numai că a fost un mare sportiv, dar şi un mare om şi cu un psihic extraordinar, care l-a ajutat în lupta cu boala.”
Dr. Popescu subliniază faptul că tot mai multe cazuri sunt diagnosticate la vârste mai mici, iar cauzele rămân neclare – alimentație dezechilibrată, factori de mediu, genetică. „Există o creștere a numărului de cazuri fără o cauză clară, și o scădere a vârstei la care apare cancerul de colon” .
FIT – testul fecal imun: instrumentul cheie pentru depistare precoce
Elementul central al strategiei de sănătate publică este testul fecal imun (FIT). Acesta detectează sângerări invizibile în scaun, semn al unor posibile tumori incipiente.
- FIT este simplu, neinvaziv și ușor de administrat chiar acasă sau în laborator .
- Dacă testul este pozitiv, se recomandă o colonoscopie, tehnică mai complexă, folositoare pentru localizarea exactă a tumorilor.
- Tumorile depistate astfel pot fi operate în stadii incipiente, curabile, evitând metastazele .
„Este o creştere a numărului de cazuri fără să avem o cauză clară, poate alimentaţia, poate alte cauze şi în în acelaşi timp o scădere a vârstei la care apare cancerul de colon. Din fericire, cancerul de colon este unul dintre acele tipuri de cancer care pot fi diagnosticate precoce şi pentru care există programe de screening. Iar programele de screening mai noi se bazează pe testul fecal imun care este un test uşor de făcut, se face din materie fecală şi în Bucureşti poate fi făcut şi individual, la unele laboratoare. Testul depistează hemoragiile oculte din scaun.
Odată pozitivat acest test, următoarea etapă este colonoscopia, pentru că multă vreme depistarea precoce s-a bazat doar pe colonoscopie care nu e un examen uşor de făcut, poate nu avem nici suficiente colonoscoape, nici sufiecienţi colonoscopişti, accesul la această metodă nu este atât de uşor, în schimb accesul la testul feca imun este foarte uşor şi doar cei la care testul este pozitiv trebuie să meargă mai departe şi cu ajutorul acestui screening se pot depista tumorile într-o fază operabilă, într-o fază curativă, înainte să producă metastaze, înainte să se ajungă în stadii avansate”, a declarat Prof. Irinel Popescu pentru News.ro
Un obstacol major este lipsa de conformitate. Chiar și în programe de screening existențe la nivel regional, unele persoane cu test FIT pozitiv nu se prezintă la colonoscopie. „Unii pacienți nu mai sunt de găsit după ce testul iese pozitiv” atrage atenția dr. Popescu .
Sugestia medicului: test anual pentru cei peste 50 de ani
Dr. Popescu recomandă ca fiecare persoană peste 50 de ani (sau 45 cu istoric familial de cancer colon) să efectueze anual testul FIT. El amintește că depistarea cancerului după apariția simptomelor înseamnă deja boală avansată.
Un cancer colorectal neidentificat poate metastaza în ficat, plămâni sau alte organe. Tratamentul devine complex și, deși există terapii moderne (chimioterapie, imunoterapie, terapii țintite pentru subgrupuri precum KRAS-wild), prognosticul rămâne mai slab .
Cazul lui Mihai Leu este una dintre cele mai bune dovezi că o boală poate fi controlată și chiar gestionată pe termen lung cu resurse medicale avansate și o atitudine mentală puternică.
- Cancerul colorectal devine tot mai frecvent și apare la vârste tot mai tinere în România.
- Testul FIT este un instrument accesibil și eficient, care deschide drumul spre colonoscopie în caz de leziuni tăcute, dar periculoase.
- Depistarea precoce poate salva vieți și costuri, prevenind formele avansate de boală.
- Atitudinea pozitivă și tratamentul de ultimă generație, precum cele oferite de dr. Irinel Popescu, pot transforma un diagnostic sumbru într-o luptă cu șanse reale de reușită – așa cum arată exemplul impresionant al lui Mihai Leu.