Din cuprinsul articolului
Rotația Pământului s-a modificat. Oamenii de știință au mai multe teorii. Pe măsură ce ne apropiem de mijlocul anului 2025, experții prevăd că rotația Pământului ar putea doborî din nou recorduri.. Pământul se rotește mai repede ca niciodată, iar acest lucru ar putea duce la cea mai scurtă zi înregistrată vreodată.
Din 2020, fiecare an a adus recorduri pentru cea mai scurtă zi din istorie, rotația Pământului accelerând cu milisecunde. De fapt, unele previziuni sugerează că Pământul va experimenta în curând cea mai rapidă rotație de până acum, aducându-ne și mai aproape de cea mai scurtă zi de când au început măsurătorile, în 1973, notează dailygalaxy.
În mod normal, Pământului îi ia 24 de ore – sau exact 86.400 de secunde – pentru a efectua o rotație completă. Acesta a fost standardul de măsurare a timpului timp de secole, dar date recente arată că planeta se rotește mai repede ca niciodată.
Rotația Pământului, nou record stabilit
Pe 19 iulie 2020, Pământul a stabilit un nou record, realizănd rotația zilnică cu 1,47 milisecunde mai puțin decât 86.400 de secunde. Acesta nu a fost un eveniment singular; tendința a continuat de atunci. Doar un an mai târziu, pe 5 iulie 2021, rotația planetei a fost și mai rapidă, scurtând ziua cu 1,66 milisecunde.
Experții sugerează că Pământul ar putea stabili un alt record în jurul datei de 9 iulie, 22 iulie sau 5 august 2025. Aceasta marchează o accelerare continuă a rotației planetei, deși momentul exact rămâne incert.
De ce se rotește Pământul mai repede?
Cauza exactă a creșterii vitezei de rotație a Pământului rămâne un mister, deși oamenii de știință au mai multe teorii. O combinație de factori este probabil responsabilă pentru această accelerare. Modificările în mișcarea nucleului Pământului, schimbările de masă datorate topirii ghețarilor și variațiile curenților oceanici sunt toți potențiali contribuitori. De asemenea, „oscilația Chandler”, mișcarea lentă a polilor geografici ai Pământului, ar putea influența, de asemenea, rotația planetei.
Pentru context, rotația Pământului a încetinit treptat de-a lungul secolelor. Cu toate acestea, tendința recentă de accelerare este derutantă pentru cercetători. Topirea calotelor glaciare și a ghețarilor, de exemplu, a redistribuit masa pe planetă, alterând potențial viteza cu care se rotește Pământul. Oamenii de știință cred că acest lucru ar putea duce la mici variații ale duratei fiecărei zile, aceste schimbări fiind mici, dar măsurabile pe ceasurile atomice.